MENINGER

AMS kan redusere forbruk, men tariffsystemet er for komplisert

LEDER: Vi må ikke bli så smarte at vi lurer oss selv.

Tester: Smarte it-baserte energiløsninger skal hjelpe oss til å spare strøm. Men skal det fungere må det ikke bare være smart, men også trygt og enkelt. Foto: Stein Johnsen / ODIN MEDIA
Tester: Smarte it-baserte energiløsninger skal hjelpe oss til å spare strøm. Men skal det fungere må det ikke bare være smart, men også trygt og enkelt. Foto: Stein Johnsen / ODIN MEDIA Bilde: Odin Media
4. juni 2014 - 16:29

 

Resultatet av Fredrikstad Energinetts prøve­prosjekt med avanserte måle- og styringssystemer (AMS) på Hvaler er oppsiktsvekkende. Hele poenget med AMS er at forbrukerne selv skal kunne styre sitt forbruk, og når testen viser at de har klart å redusere forbruket med 20 prosent, kan AMS bli et verktøy som kommer forbrukerne til gode.

Les også: Da kundene måtte betale for effekt i stedet for forbruk, gikk strømforbruket ned med 20 prosent

Men det er langt fram. Hvaler-testen viser også at tariffsystemet er altfor komplisert. Kundene forstår ikke beregningsgrunnlaget for strømregninga som kan bestå av flere ulike tariffledd. Og vi blir ikke klokere av telefonselgere som overbyr hverandre med tilbud. Folk forstår heller ikke forskjellen på energi og effekt.

Nordmenn flest bryr seg ikke om å spare på strømmen. Vi er godt vant med lav strømpris og reagerer først i noen iskalde vinteruker hvor mobilen varsler om prisøkning. Vi slår av lyset om kvelden fordi vi vil ha det mørkt – ikke for å spare strøm. Og enda mer sløses det i næringsbygg og det offentlige. Se bare på idrettsanlegg om sommeren.

Vi ønsker oss et enklere system som gir oss muligheter til å styre vår egen strømregning. Som prosjektlederen for Hvaler-testen sier: I Norge kjøper noen en Tesla til 700.000 som nummer to-bil. Da har de kanskje også råd til å investere i en solfanger på taket for å bidra til å forsyne sitt eget hjem med kraft. Hvis det blir gitt insentiver for slike investeringer, kan det bli populært.

Les også: Nå måler Lyse installatørene med stoppeklokke

I dag mangler standarder for både tariffer og utstyr. Det må utvikles nye produkter. Derfor er det viktig å teste ut flere alternativer på kunder. Parallelt med testen på Hvaler pågår det en omfattende test i regi av Nord-Trøndelag Energiverk og The Norwegian Smartgrid Centre. Demo Steinkjer er en spennende nasjonal testarena for utvikling av smarte energiløsninger i hele verdikjeden.

Mye vil skje før alle hjem får installert smarte strømmålere innen 2019. På universiteter og høyskoler jobber forskere og studenter med å finne fram til smarte løsninger hvor alt fra måling av forbruk til hvordan andre funksjoner kan bygges inn i målerutstyret. I dagens samfunn handler det om å integrere mange funksjoner i én app, slik at vi kan styre enda mer av vår hverdag med mobilen.

Midt oppe i teknologiutviklingen er det ett krav som er viktigere enn alle andre: Sikkerhet for at data og funksjoner ikke blir misbrukt.

Vi må ikke bli så smarte at vi lurer oss selv.

Les også:

AMS vil koste 500 millioner mer enn beregnet

AMS skal redusere forbruket, men uten skjerm bruker kundene mer strøm

Nå går elektrogigantene sammen for å pushe smarthus

Så smart blir boligen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.