KORONA

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo kommune og i Indre Østfold

Beskjeden fra regjeringen: Bruk munnbind i kollektivtrafikken når det er umulig å holde én meters avstand.

Alle oppfordres nå til å bruke munnbind i kollektivtrafikken i rushtiden.
Alle oppfordres nå til å bruke munnbind i kollektivtrafikken i rushtiden. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
14. aug. 2020 - 14:38

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, opplyser Helsedepartementet.

Helseminister Bent Høie understreker at munnbind ikke erstatter regelen om en meters avstand.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, sier han.

Barn skal ikke ha munnbind

Bruk av munnbind er en solidaritetshandling, ifølge Høie.

– Mange tror man bruker munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, men man beskytter først og fremst andre mot smitte hvis man har viruset uten å vite det. Det kommer kampanjer som informerer om riktig bruk, sier han.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Anbefalingen gjelder fra mandag 17. august og i to uker framover.

Dette gjelder reiser innad i Oslo kommune og til og fra kommunen. Det gjelder også i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold, som består av Indre Østfold kommune, Rakkestad kommune, Skiptvet kommune og Marker kommune.

Tyder ikke på ny oppblussing

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing, heter det i rapporten.

– Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke. Vi ville også ha forventet at flere kommuner fant mange tilfeller, heter det i rapporten.

Les også

Russisk oljeraffineri og Odesa rammet av droneangrep

Smittevernutstyr på plass

Vis mer

De lokale lagrene til sykehusene er fylt opp. Det samme er det nasjonale bufferlageret som kan brukes ved ekstraordinære situasjoner.

– Det er kjøpt inn store mengder smittevernutstyr for å kunne håndtere drift og økte behov i forbindelse med smittetopper, og det kommer fortløpende inn store leveranser gjennom den nasjonale innkjøpsordningen utover høsten, sier administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse sør-øst , som har ansvaret for å koordinere ordningen.

54 millioner munnbind

Lagerstatusen teller 64 millioner hansker og 54 millioner munnbind. 6,3 millioner smittevernfrakker og 2,5 millioner øyebeskyttelser ligger også klare til bruk.

– Det er gjort ekstra innkjøp av munnbind utover det prognosemodellen viser, med tanke på eventuelt endrede råd om bruk av dette i helsetjenesten, sier Lofthus.

Mer utover høsten

Det er gjort beregninger for hvor langt utstyret vil rekke hvis landet rammes av en smittetopp der hver person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre. Selv i denne situasjonen vil lageret rekke over i 2021.
 
Det er også planlagt ytterligere leveranser gjennom høsten og tidlig neste vår, og det gjøres fortløpende vurderinger om det er behov for mer.
 
– Det er viktig å påpeke at hovedtyngden av hanskeleveranser kommer denne høsten og tidlig neste år, til sammen ytterligere 425 millioner hansker til hele helsetjenesten, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse sør-øst.
– Det er gledelig med så mange søknader. Nå kan vi komme i gang med mange konkrete tiltak, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Les også

Gir vindkraftkompensasjon til 26 natur- og friluftsprosjekter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.