KORONA

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo kommune og i Indre Østfold

Beskjeden fra regjeringen: Bruk munnbind i kollektivtrafikken når det er umulig å holde én meters avstand.

Alle oppfordres nå til å bruke munnbind i kollektivtrafikken i rushtiden.
Alle oppfordres nå til å bruke munnbind i kollektivtrafikken i rushtiden. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
14. aug. 2020 - 14:38

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, opplyser Helsedepartementet.

Helseminister Bent Høie understreker at munnbind ikke erstatter regelen om en meters avstand.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, sier han.

Barn skal ikke ha munnbind

Bruk av munnbind er en solidaritetshandling, ifølge Høie.

– Mange tror man bruker munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, men man beskytter først og fremst andre mot smitte hvis man har viruset uten å vite det. Det kommer kampanjer som informerer om riktig bruk, sier han.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Anbefalingen gjelder fra mandag 17. august og i to uker framover.

Dette gjelder reiser innad i Oslo kommune og til og fra kommunen. Det gjelder også i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold, som består av Indre Østfold kommune, Rakkestad kommune, Skiptvet kommune og Marker kommune.

Tyder ikke på ny oppblussing

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing, heter det i rapporten.

– Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke. Vi ville også ha forventet at flere kommuner fant mange tilfeller, heter det i rapporten.

Smittevernutstyr på plass

Vis mer

De lokale lagrene til sykehusene er fylt opp. Det samme er det nasjonale bufferlageret som kan brukes ved ekstraordinære situasjoner.

– Det er kjøpt inn store mengder smittevernutstyr for å kunne håndtere drift og økte behov i forbindelse med smittetopper, og det kommer fortløpende inn store leveranser gjennom den nasjonale innkjøpsordningen utover høsten, sier administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse sør-øst , som har ansvaret for å koordinere ordningen.

54 millioner munnbind

Lagerstatusen teller 64 millioner hansker og 54 millioner munnbind. 6,3 millioner smittevernfrakker og 2,5 millioner øyebeskyttelser ligger også klare til bruk.

– Det er gjort ekstra innkjøp av munnbind utover det prognosemodellen viser, med tanke på eventuelt endrede råd om bruk av dette i helsetjenesten, sier Lofthus.

Mer utover høsten

Det er gjort beregninger for hvor langt utstyret vil rekke hvis landet rammes av en smittetopp der hver person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre. Selv i denne situasjonen vil lageret rekke over i 2021.
 
Det er også planlagt ytterligere leveranser gjennom høsten og tidlig neste vår, og det gjøres fortløpende vurderinger om det er behov for mer.
 
– Det er viktig å påpeke at hovedtyngden av hanskeleveranser kommer denne høsten og tidlig neste år, til sammen ytterligere 425 millioner hansker til hele helsetjenesten, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse sør-øst.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.