Nord-Fron kommune har som alle andre kommuner utarbeidet en energi- og miljøplan. Målet de satte seg var å redusere kommunens energibruk med 15 prosent.
Men i stedet for bare å isolere litt her, og bytte ut litt der, spurte de også Schneider Electric om ikke de kunne gjøre en analyse av kommunens energiforbruk for å se om det var mulig å spare enda mer.
Etter å ha gjennomført et forprosjekt og sett på Nord-Frons målsetning svarte energiselskapet at målet på 15 prosent sannsynligvis var ganske så beskjedent.
Det fikk kommunen på nye tanker og de gjennomførte en anbudskonkurranse som endte med at Schneider Electric vant jobben og så gikk de mer grundig til verks.
De har fastslått at en investering på 30 millioner kroner er nok til å senke kommunens energikostnader med mellom 28 og 29 prosent. Og ikke bare det: Det vil lønne seg også. På toppen av det hele ville de nesten 200 tiltakene Schneider Electric pekte på, gi store forbedringer i inneklimaet.
Les også: – Norske ingeniører kan for lite om varmepumper
Deler pluss og minus
Etter nok en anbudskonkurranse har Nord-Fron kommune inngått en kontrakt med Schneider Electric om utførelsen av tiltakene. Men den er av det uvanlige slaget.
Schneider garanterer at kommunen skal oppnå en årlig energi-innsparing på 2500 MWh over en periode på 16 år.
– Hvis vi bare sparer inn 2400 MWh vil Schneider Electric ta all risikoen og betale oss det de manglende 100 megawattimene koster til gjeldene energipris. På nedsiden taper altså bare de, men på oppsiden deler vi. Sparer vi mer så deler vi gevinsten av det overskytende. Vi havner jo neppe helt på 2500 MWh, så vi er spent på resultatet, men kontrakten betyr at begge parter har et insitament til å spare mer. Denne kontraktsformen kalles EPC - Energy Performance Contracting, og det er stor interesse for den i andre kommuner også, sier sivilingeniør ved Teknisk Drift i Nord-Fron kommune, Ingrid Slettmoen.
Les også: Nå brukes «gråstein» som betongarmering
Innspart
Innsparingen i energi er beregnet til 2.550.000 kWh per år, med en årlig besparelse på rundt 1,6 millioner kroner etter dagens energipriser. I løpet av årene kontrakten løper vil investeringsbeløpet være tilbakebetalt og prosjektet vil stort sett være selvfinansierende.
Ulike tiltak
Det er stor forskjell på de 200 ulike tiltakene som skal gjennomføres. Det skal skiftes ut vinduer på skoler og i andre bygg, uten at de bidrar til stort mer enn å ta igjen vedlikeholdsetterslep og heve byggstandarden.
– De store gevinstene kommer fra installasjon av varmepumper. På Kvam skal vi installere en varmepumpe med en effekt på 150 kW, men også styring av ventilasjon, lys og oppvarming gir store bidrag. Ved å kunne finregulere energibruken i forhold til behovet gjennom døgnet, helt ned på enkelte rom, sparer vi veldig mye energi, sier Slettmoen.
Les også: Nå får varmepumpene minstekrav til energieffektivitet
Bedre inneklima
I tillegg til energi-innsparingen kommer store forbedringer i inneklima. Inneklima i skoler og andre offentlige bygg har vært en gjenganger på problemlista over alt. Schneider Electric har inngått et samarbeid med Astma- og allergiforbundet for å gjøre dette på best mulig måte.
– Den viktigste effekten er selvfølgelig den finmaskede styringen av varme og ventilasjon. Men også rutiner som hvordan vi rengjør ventilasjonskanaler er viktige når vi skal bedre inneklimaet til alle brukerne, sier Slettmoen.
Les også:
– Dette er fremtidens byggemateriale
– Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig