De siste årene har vært preget av en massiv utvikling på Android- og iOS-fronten, og begge disse plattformene har fått respektable fanskarer over hele verden. I 2011 satte Microsoft imidlertid inn krabbegiret med Nokia i sidevogna, og skyter oppover på salgslistene.
Dette er en utvikling vi har sansen for, da både Google, Apple og Microsoft er smertelig klar over at mobilbrukerne har blitt både bortskjemte og kresne, og gjør sitt beste for å oppfylle forventningene. Resultatet er at vi i dag har tre bunnsolide plattformer, hver med sine egne styrker og svakheter.
Her er tre argumenter for å velge hver av plattformene, og to argumenter for å tenke seg om en ekstra gang:
Android
Android så massemarkedets lys for første gang i oktober 2008, da plattformen var på plass i HTC Dream.
Siden den gang har det bare gått oppover på alle fronter. Samtlige mobilprodusenter bortsett fra Nokia og Apple har gjort Android til sin hovedplattform, utviklingen av apper har eksplodert og operativsystemet har gått fra å være noe knotete til noe av det mest brukervennlige du får tak i i dag.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android
TRE GRUNNER TIL Å VELGE ANDROID
1. Du kan forandre det du vil
Rosa bakgrunn og krympede ikoner er kanskje ikke så vakkert, men det viktigste er at det er mulig.
Et veldig godt argument for å velge Android er at du står fritt til å forandre det du vil. Dersom du ikke liker hvordan ting ser ut kan du skifte ut hele menysystemet på et par minutter, du kan installere et vell av forskjellige tastaturer og gode widgeter og i det store og det hele tilpasse systemet etter hvilke behov du har.
Android er altså en plattform som respekterer at du som mobilbruker kan ha andre preferanser enn det som tilbys ut av esken, og som ikke prøver å tvinge deg inn i et produsentspesifikt bruksmønster.
2. Problemfritt bytte av produsent
De fleste apper funker like bra på alle disse.
Det er Google, altså ikke en mobilprodusent, som står bak Android. En av fordelene med dette er at samtlige av produsentene som vil bruke plattformen må følge de samme reglene. Dette betyr at de samme appene fungerer like bra på HTC-telefoner som på Samsung-telefoner, og med unntak av forskjellige menysystemer (som du kan skifte ut om du ønsker) skal du få de samme bruksområdene og den samme basisopplevelsen samme hvilken produsent du velger.
Dette betyr at det ikke gjør noe om du plutselig finner ut at Samsung er djevelens verk og vil bytte til Sony. Alle apper du har blitt glad i og all informasjon du har lagret på Google-kontoen din følger med deg videre samme hvilken logo du har på telefonen din.
Vi liker også at dette gjelder samme hvilken prisklasse telefonen din ligger i. Det finnes en rekke gode Android-telefoner til under 2500 kroner, noe som betyr at du får en rimelig inngangsbillett til Android, og får med deg alt du har samlet opp om du på sikt velger å oppgradere til en av de kommende supertelefonene.
PS! Det finnes et par unntak her, da noen apper er spesielt krevende. Grand Theft Auto 3 er for eksempel altfor tungt til å kunne kjøre på en enkeltkjernetelefon.
3. App-utvalget
Her inne finner du mye gøy.
Google Play (altså det nye navnet på Android Market) er per i dag kun slått av iOS når det kommer til app-utvalg, og har forlengst passert grensen for "mer enn nok".
Det hører til sjeldenhetene at vi ikke får treff når vi leter etter en app for å utføre spesifikke funksjoner, og spillutvalget føles generelt ganske så utømmelig.
Og det er ikke bare utvalget alene som avgjør hva som er bra app-miljø: Igjen skal vi dra frem dette punktet med at du kan forandre på hva du vil.
På Google Play finner du et vell av apper som bytter ut tastatur, menysystemer, meldingsinnbokser og annen grunnleggende funksjonalitet. Hos konkurrentene finner du ingenting slikt.
TO GRUNNER TIL Å IKKE VELGE ANDROID
1. Usikkerhet rundt oppdateringer
Det kan ta lang tid før du får se noe til denne versjonen i telefonen din.
Android-plattformen blir oppdatert temmelig hyppig sammenlignet med andre mobilplattformer, men dette betyr ikke at du som sluttbruker er sikret den nyeste varianten. Gang på gang på gang ser vi at produsentene bruker månedsvis på å få på plass nyeste Android-versjon, og spriket mellom enkeltmodeller er stort.
Vi kan ta den nyeste Android 4.0-oppdateringen som et spesifikt eksempel. Per i dag er det kun HTC Sensation XE, HTC Sensation og Samsung Galaxy S II som har blitt oppgradert fra Android 2.x til Android 4.0, noe som har skjedd de to siste ukene. Dette til tross for at Galaxy Nexus ble lansert med denne versjonen for fire måneder siden.
Og saken blir ikke bedre av at selv det som skulle være en sikker havn for de som er opptatt av tidlige oppdateringer - altså de offisielle "Google-telefonene" i Nexus-serien - har vist seg å være en falsk trygghet.
Eiere av fjorårets Google Nexus S venter nemlig fremdeles.
2. Du kan kjøpe katta i sekken
Nå er det heldigvis slik at du ikke trenger å betale veldig mye for en sprek og god Android-telefon, men vi snakker ikke om et operativsystem som er tilgivende om maskinvaren ikke holder mål.
Vi hører ofte fra misfornøyde Android-brukere som har slått til på et "bra tilbud" og skaffet seg en 1-kronestelefon med abonnement, for så å bli servert en særdeles hakkete og seig bruksopplevelse.
Her finnes det altså en del grums på markedet, og det er lett å kjøpe katta i sekken om du går inn i en mobilforretning med pris som eneste kriterie. En bra tommerfingerregel er å gå for en telefon med minst 512 MB arbeidsminne (RAM) og en prosessorhastighet på minst 1 GHz, for eksempel Huawei Honor.
iOS
Apple skremte vettet av en samlet mobilbransje da de lanserte den første iPhone-versjonen i 2007, og skal få mye av æren for at dagens mobiltelefoner er slik de er.
Her serverte selskapet ikke bare en plattform som var totalt blottet for forsinkelser og tregheter - det var også det første operativsystemet som fungerte skikkelig på en trykkskjerm uten pekepenn.
Den første iPhone-varianten fikk mye tyn for å mangle elementære funksjoner som MMS-støtte og klipping/liming av tekst, men dette er bare en promille av funksjonene som har kommet på plass samtidig som iOS har vokst til å bli en av de desidert beste mobilplattformene du har tilgjengelig i dag.
LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 5
TRE GRUNNER TIL Å VELGE IOS
1. Fantastisk brukervennlighet
iPhone byr på særdeles god brukeropplevelse.
Om det er noe Apple er kjent for så er det brukervennlighet, og iPhone-modellene er intet unntak. Her får du et menysystem med store og selvforklarende ikoner, en herlig respons og en opplevelse som faller i smak hos både unge og gamle.
Dette gjelder både i selve menysystemet og i enkeltfunksjoner, der Apple hele tiden holder begrensningene i en stram line slik at du ikke roter med ting du ikke bør rote med, samtidig som du får nok funksjonalitet til å gi en flott bruksopplevelse.
2. Apper og økosystem
Omfattende synkroniserings- og sikkerhetsløsninger gjennom iCloud.
Apple App Store er den største av app-butikkene i dag, og er blant annet suveren på spill. Dersom det er det aller største app-utvalget du er ute etter er iOS altså den beste plattformen du kan velge.
Du får også en velfungerende musikktjeneste i iTunes, som har et enormt musikkbibliotek og lettvinte kjøpsprosedyrer.
Du får også den omfattende skytjenesten iCloud, som gir deg lagringsplass på nettet, muligheter for backup av telefonen - og ikke minst muligheter for å spore, låse og fjernslette telefonen din fra en PC om uhellet skulle være ute.
Ting fungerer ekstra bra dersom du bruker Mac, iPad, Apple TV eller andre Apple-apparater i tillegg til iPhone, da alle disse er sydd opp mot det samme økosystemet.
3. Sikre oppdateringer
Dersom du kjøpte en Android-telefon i 2009 år er det totalt urealistisk å anta at du får en oppdatering til den nyeste Android-versjonen på denne.
Dersom du kjøpte iPhone 3GS i 2009 kunne du hente ned den nye iOS 5.1-versjonen for to uker siden.
Dette er en av fordelene du får ved å velge en produsent som styrer både programvare- og maskinvarebiten i telefonen din. Dette innebærer at selskapet kan optimalisere koden mot spesifikk maskinvare, og dermed gi 600 MHz-prosessoren og SGX 540-grafikkbrikken i iPhone 3GS lenger levetid enn du kan forvente når operativsystemet leveres av en tredjepart.
TO GRUNNER TIL Å IKKE VELGE IOS
1. Begrensninger
Apple liker sine egne løsninger best.
I motsetning til med Android kan du ikke forandre på det du vil i en telefon med iOS på disken. Du må bare bite i deg at du ikke liker utseendet på meldingsinnboksen, at tastene på skjermtastaturet ikke passer skrivestilen din eller at du går lei av menyene. Alt dette er helt låst, og kan ikke forandres. I det store og det hele finner du ikke apper som integreres tett mot funksjonene i selve operativsystemet.
Du får heller ikke en skrivebordsløsning her. Du kan riktignok slenge et lass med apper i forskjellige mapper og lage en form for personlig hierarki på saker og ting, men det gir ikke den samme gode følelsen som når du har snekret sammen et frekt skrivebord med nerdewidgeter, Facebook-feed, kalender og annet du vil ha kjapp tilgang til.
Mens de andre produsentene har samlet seg rundt Micro-USB-standarden holder Apple seg i tillegg til sin egen proprietære utgang, så sjansen for at du finner lademuligheter om du går tom for strøm hos venner og bekjente synker betraktelig.
2. Det du kjøper hos Apple, blir hos Apple
Med det største app-utvalget i verden er det lett å gå berserk i App Store, og mange har etterhvert bygd opp et svært så respektabelt bibliotek med nytteprogrammer, spill og annet snacks som gjør at du ser på iPhone som din mentor, arbeidskamerat og venn.
Men så våkner du en vakker dag opp og tenker at Apple kan brenne - nå vil du ha LG.
Problemet med dette er at du samtidig legger igjen alt du har betalt for i App Store siden du kjøpte din første iTelefon i 2007, noe som fort kan utgjøre mange tusen kroner når du teller over alt du har hentet ned gjennom årene.
Windows Phone
Mandag 15. februar 2010 satt halve Mobili-redaksjonen på tredje rad under Microsofts pressekonferranse. Mest for å se Steve Ballmer live - den forventede oppdateringen av et skadeskutt Windows Mobile 6.5 var mer som en bonus å regne.
Men istedenfor å prøve å redde stumpene av Windows Mobile dro Microsoft istedenfor frem et kroneksempel på god dømmekraft: De hadde slengt den gamle koden i brønnen og startet med blanke ark. Resultatet var Windows Phone 7.
Som alle andre plattformer hadde også Windows Phone 7 et stykke å gå da den ble lansert, og manglet både klipp- og lim-funksjonalitet og støtte for nordisk språk, i tillegg til å by på en hel del barnesykdommer.
Microsoft har imidlertid vært svært effektive og gitt plattformen noen solide oppdateringer, i tillegg til at de har fått Nokia på laget. I den nyeste versjonen, altså Windows Phone 7.5 Mango, er det lite og ingenting som vitner om at vi snakker om et operativsystem som knapt har rukket å feire toårsdag.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 7
TRE GRUNNER TIL Å VELGE WINDOWS PHONE
1. Det er forbaska kjapt
Windows Phone 7.5 Mango kjører supersmidig på medium maskinvare.
Dersom smidighet står øverst på prioritetslisten din når du velger mobiltelefon har du all grunn til å kikke nærmere på Windows Phone. Her eksisterer det nemlig ikke forsinkelser.
Og det gjelder samme hva du driver med. Enten du navigerer i menyer, blar i bildegalleriet eller installerer apper går det unna på null komma niks, og du får aldri følelsen av at maskinvaren sliter med å henge med.
Vi registrerer også at det er en del motvilje mot å ta i bruk en plattform som bruker Internet Explorer som nettleser, men dette er det ingen grunn til - denne er særdeles bra i WP 7.5.
Det som gjør det hele enda mer imponerende er at du oppnår denne hastigheten på maskinvare som har halvparten så mye muskler som toppmodellene med konkurrerende operativsystemer. Da kan man jo lure på hvordan det blir med støtte for flere prosessorkjerner.
De lave maskinvarekravene gjør også at du kan få ypperlige Windows Phone-modeller til lav pris. Nokia Lumia 710 er et eksempel på en finfin WP7-modell som koster rundt 2000 kroner.
2. Nydelig Office-støtte
Dette er den beste e-postklienten du får i en mobiltelefon.
Windows Phone er et særdeles godt utgangspunkt dersom du jobber i et Microsoft-miljø. Her får du den aller beste Exchange-støtten, og en feiende flott e-postklient med god oversikt over innboksen.
Du får også muligheter for å opprette, åpne og redigere tekstdokumenter, regneark og presentasjoner rett fra boksen.
3. Eksplosivt utviklermiljø
Wordfeud er én av svært mange gode apper som har funnet veien til Windows Phone, og det blir flere hver dag.
For ganske nøyaktig ett år siden eksisterte det totalt 10 000 apper til Windows Phone. Dette tallet hadde økt til 45 000 apper da vi testet Nokia Lumia 800 for tre måneder siden, og i dag har vi ifølge WP7 App List over 70 000 forskjellige titler å velge mellom.
Her er det altså snakk om en heftig aksellerasjon, noe som viser at utviklerene for alvor har fått øyenene opp for plattformen. Sannsynligheten er svært stor for at du allerede finner yndlingsappene dine fra andre plattformer i en ferdig Windows Phone-utgave.
Du får fremdeles vesentlig flere apper til iOS og Android, men vi er altså passert perioden der du kunne bruke "dårlig app-utvalg" som et argument mot Windows Phone, og det blir bedre hver eneste dag.
TO GRUNNER TIL Å IKKE VELGE WINDOWS PHONE
1. Begrensninger
På samme måte som iOS holder også Windows Phone brukeren i stramme tøyler. Heller ikke her kan du bytte ut menysystemet, tastaturet eller andre av originalfunksjonene i plattformen.
Noen skrivebordsløsning finner du ikke, men har istedenfor en samling fliser som startskjerm. Her har du riktignok bedre personaliseringsmuligheter enn i iOS, da flisene blant annet kan forhåndsvise innhold. Men kommer du fra Android er det altså stor sjanse for at du føler det noe låst her. Det er også begrenset hva produsentene får lov å endre på, og vi tipper særlig HTC er misfornøyd med å ikke kunne maskere plattformen med sitt eget Sense-system.
Og når vi snakker om begrensede valgmuligheter må vi nesten nevne Zune. Vi hater å låses til én metode for å overføre innhold. Med Windows Phone er det Zune som gjelder. Dette er PC-programvare som brukes til å overføre filer til og fra telefonen, og den eneste metoden du kan bruke.
2. Tilgjengelig maskinvare
Alle Windows Phone-modeller har 800 x 480-oppløsning, noe som begynner å bli litt tamt.
Samtidig som det er en fordel at Windows Phone 7 kan kjøre så silkeglatt som det gjør på svakere maskinvare enn konkurrerende plattformer skulle vi gjerne sett at det eksisterte telefoner med spenstigere komponenter enn det det gjør i dag.
Og da tenker vi spesielt på skjermene. Samtlige Windows Phone-modeller kjører oppløsningen på 800 x 480 piksler, noe som strengt tatt føles litt grått med tanke på at du får Android-telefoner med 1280 x 720-oppløsning.
I tillegg liker vi ikke at du ikke får Windows Phone-telefoner med minnekortstøtte. Joda, du har SkyDrive med 25 GB lagring på nett, men du har for det første ikke internett overalt, for det andre koster det penger med datatrafikk og for det tredje går det mye tregere å hente data fra nett enn fra en lokal lagringsmetode.
Dette problemet merker du særlig i telefoner som ZTE Tania, som har et internminne på 4 GB.
Nå regner vi med at det ikke er altfor lenge til vi får Windows Phone-modeller med smekrere skjermer, doble prosessorkjerner og kanskje til og med minnekortstøtte, men per i dag må du gå til en av de andre plattformene om du vil ha krutt under dekslene.
Personlige preferanser
Nå er vi veldig klare over at det vi i Mobili-redaksjonen liker og misliker med de forskjellige plattformene kan være helt omvendt av hva andre mener, i tillegg til at listen over fordeler og ulemper selvsagt er langt mer omfattende enn det vi får plass til i en listeartikkel som dette.
Vi vet også at mobilplattformer er et ypperlig tema å krangle om, så her er det bare å kaste den første steinen i kommentarfeltet.
Samtidig ber vi om at du sparer personangrepene dine til du logger på Xbox Live senere!