– Hvis jeg gikk rundt med en båndopptaker og fortalte folk at jeg ville ta opp samtalene våre, dele dem med en tredjepart og beholde dem så lenge jeg vil, tror jeg ikke mange ville snakket med meg, sier Manlio Carrelli, en av grunnleggerne bak appen Wiper.
Målrettet reklame, lagring av samtaler og NSAs overvåking i stor skala har gjort mange oppmerksomme på hvor opplysningene deres faktisk ender opp. Mange ønsker å føle seg trygge på at det de skriver eller sier ikke blir oppfattet av uvedkommende.
Dette kan være grunnen til den eksplosive veksten i såkalte «private messaging apps».
Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt appen Confide, som lar deg sende meldinger i samme stil som Snapchat - de forsvinner etter lesning. Meldingene man mottar består av en grå boks, hvor man kun kan lese deler av teksten av gangen ved å holde fingeren over tekstområdet.
BROAPP: Denne appen sender SMS til kjæresten din
Visker bort alle spor
Nå har et annet konsept dukket opp. 15 millioner kroner ble samlet inn for å skape appen Wiper, som ble lansert forrige uke. Wiper går bort fra Snapchat-prinsippet ved at du kan lese mottatte meldinger i sin helhet over lenger tid.
Eller nærmere bestemt: Så lenge avsenderen tillater det.
Etter å ha sendt en melding har du nemlig full makt til å sveipe bort - slette - meldingen. Dette kan du gjøre når du vil. Sveipet fjerner informasjon hos deg selv, på serveren og hos mottakeren.
Dette kan være nyttig til alt fra utveksling av bedriftssensitiv data til pinlige kjærlighetsberetninger erklært på et fuktig julebord.
Les også: 10 nyttige apper til ferien
Gratis og reklamefri
Vi kjørte en lyntest av appen mellom en iPhone og en Android-telefon for å se om den fungerer som den skal.
Først og fremst: Den er gratis og reklamefri. Enn så lenge.
For å komme i gang må man først legge til hele sin kontaktliste. Appen sjekker så hvilke av dine kontakter som har Wiper.
Her kunne de gjerne åpnet for å legge til kontakter enkeltvis, men det nåværende systemet er ingen enorm ulempe for brukeren.
Les også: Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet
Lar deg ringe kryptert
Appen byr også på en funksjon for krypterte telefonsamtaler. Denne opererer over internett og er gratis. Under testen fungerte denne som en helt vanlig telefonsamtale. Lydkvaliteten var god og tidsforsinkelsen minimal. Skal man tro appskaperne var det heller ingen som smuglyttet på oss.
Meldingsdelen av applikasjonen minner om grensesnittet vi kjenner fra iOS. En liten forskjell er "wipe"-knappen oppe til høyre i chatteboksen, som sletter alt innholdet på skjermen.
Under testen forsvant meldingen fra begge skjermene bare et sekund etter at Wipe-kommandoen var iverksatt på den ene telefonen.
Ikke 100 prosent vanntett
Selskapets utsagn om at du kan «slette alt, når du vil» må også tas med en klype salt. Dersom mottakeren slår av internettforbindelsen på sin telefon, vil meldingene forbli uvisket til telefonen er koblet opp igjen.
Det er altså ingen mekanisme som hindrer mottakeren i å skru av nettilkoblingen, lese meldingene, og ignorere motpartens frenetiske visking.
Alt i alt har appen fungert slik den sier den skal. Men vi vet lite spesifikt om krypteringen, annet enn at meldingene faktisk holdes kryptert på en server og at selskapet jobber med en av de største nettskyleverandørene.
Les også:
5 ting vi hater med Android, iOS og Windows