Dermed ligger det an til endringer i det norske lovverket.
EFTAs overvåkingsorgan ESA slo 16. juli i år fast at kvotesystemet for CO2 må endres for at Norge skal kunne slutte seg til EUs kvotehandelssystem. Ankefristen går ut tirsdag.
Les også:
ESA skroter klimakvoteloven
EU sier ja til CO2-støtte på Mongstad
Bruker ikke muligheten
Men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) bekrefter overfor ABC Nyheter at Norge ikke kommer til å anke avgjørelsen.
ESAs hovedinnvending var at Norge ikke har en god nok miljømessig begrunnelse for at alle bedrifter etablert før 2001 fikk størstedelen av utslippskvotene gratis, mens bedrifter etablert etter 2001 måtte betale.
En for alle, alle for en?
Nå må regjeringen bestemme seg for om linjen skal være at alle virksomheter skal få gratis kvoter, eller at ingen skal få det.
ESA tillater heller ikke at Norge har reservert kvoter for utslipp av 9 millioner tonn i perioden 2008-2012 til kommende kraftanlegg som vil innføre CO2-fangst og lagring, samtidig som annen ny industri nektes slike kvoter.
Varmekraft
Her må regjeringen avgjøre om det ikke blir noen kvotereserve eller om reserven bare skal gi høyeffektive varmekraftverk gratiskvoter. Kravet for høyeffektive kraftverk er at også spillvarmen utnyttes.
Trolig vil ESA godta at gasskraftverket på Kårstø, som så vidt er kommet i drift, kan få kvoter etter forventet driftstid, skriver ABC Nyheter. (©NTB)
Klimakvotehandel først neste år
Alstom hadde klart seg uten statsstøtte