Svevestøvnivået har vært ekstremt høyt i Mo i Rana den siste tiden, og alarmklokkene ringer kontinuerlig. Det går ut over leveringskapasiteten.
Kjører for trekvart maskin
Siden påbudet trådte i kraft for to uker siden, har de tre bedriftene Celsa Armeringsstål AS, kalkverket SMA Mokado AS og ferrosilisiumprodusenten Fesil Rana Metall nesten ikke hatt normalt produksjonstempo.
På grunn av helsefarlige nivåer av svevestøv i Mo i Rana krever Statens forurensingstillsyn (SFT) at bedriftene reduserer produksjonen med minst 20 prosent når nivået blir for høyt.
Anker
Samtlige bedrifter vil påklage SFTs avgjørelse. Celsa Armeringsstål har allerede levert klagen, etter det Teknisk Ukeblad kjenner til. Dersom SFT ikke omgjør vedtaket, må Miljøverndepartementet ta endelig stilling i saken.
SMA Mokado frykter at SFTs pålegg går ut over bedriftens leveringsdyktighet, og til syvende og sist vil føre til bemanningsreduksjon.
Taper en million i måneden
- Vi har tre skift i døgnet. Siden 16. mars har vi bare hatt full produksjon i to skift. Ordreboken for hele 2007 er full, og vi kan ha full produksjon hele tiden. 20 prosent reduksjon betyr mye for oss økonomisk, og det blir vanskelig å oppfylle de avtalene vi har inngått, sier daglig leder Pål Høsøien i SMA Mokado AS.
Fesil Rana Metall har beregnet et tap på rundt en million kroner i måneden, dersom konsentrasjonen av svevestøv er like ille i resten av 2007 som den har vært den siste tiden. Celsa Armeringsstål ønsker ikke å kommentere saken.
Vil vente på målesystem
SMA Mokado planlegger å investere 4 millioner kroner i et nytt filteranlegg, for å møte de nye utslippskravene som de blir pålagt dem fra 1. november. Da må de redusere støvutslippene med 92 prosent.
Både SMA Mokado og Fesil Rana Metall mener det er galt av SFT på iverksette produksjonsstans når etaten ikke kan påvise hvilken kilde som faktisk forårsaker de verste utslippene.
Kollektiv avstraffelse
Fem bedrifter i Moheia er nå med i et program for å utvikle et målesystem som kan spore forurensingen tilbake til kilden. Men dette vil ikke stå klart før om tidligst et halvt år.
- Vi mener det er feil med kollektiv avstraffelse av flere bedrifter før utslippskildene er avklart. Vi ønsker heller å bruke tid og penger på å få ned utslippene, enn å tape på produksjonsstans. Dessuten ligger utslippsnivået til bedriften godt under utslippskravet i konsesjonen, sier daglig leder Einar Martin Skjølberg i Fesil Rana Metall.
SFT tar selvkritikk. Men ikke fordi bedriftene må redusere produksjonen.
Kan ikke vente
- Vi er klar over den økonomiske belastningen påbudet gir for bedriftene. Men vi kan ikke sitte og vente på resultatene fra den utvidede luftovervåkningen. Bedriftene har hatt lang tid på å kartlegge egne utslipp og de sitter nærmest til å finne fram til tiltak som virker, sier seksjonssjef Siri Sorteberg i SFT.
Hun presiserer at SFT legger vekt på helsefaren og først og fremst vil sikre at utslippene reduseres raskt.
Mange plaget lenge
Tidligere denne uken deltok SFT på et informasjonsmøte i Mo i Rana hvor Folkehelseinstituttet, kommuneledelsen, bekymrede beboere og industrien var med.
- I ettertid er det lett å mene at vi skulle ha fulgt opp denne saken enda bedre, for svevestøvproblemet har plaget beboere i Mo i Rana i mange år, sier Sorteberg.