UTDANNING

Anne Borg er NTNUs første kvinnelige rektor

Nå er sivilingeniøren sjef for over 50.000 studenter og ansatte.

49064935137_44807a7db0_k
49064935137_44807a7db0_k Foto: Thor Nielsen/NTNU
9. jan. 2020 - 11:15

Anne Borg (61) ble 13. desember formelt ansatt som ny rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Åremålet går frem til 1. august 2025.

Borg ble konstituert i stillingen 21. august i fjor, etter at Gunnar Bovim trakk seg etter seks år i rektorstolen. 

Som rektor ved NTNU er Borg øverste leder for Norges største universitet med 42.000 studenter og over 8000 ansatte. NTNU har hovedsete i Trondheim og campuser i Gjøvik og Ålesund.

 NTNU har et flott samfunnsoppdrag og en fantastisk visjon; Kunnskap for en bedre verden. Som rektor er det min fremste oppgave å bidra til å realisere den visjonen. NTNU er en premissleverandør for omstillingen til et bærekraftig samfunn, samtidig som vi har en viktig oppgave i å bidra til et konkurransedyktig næringsliv og en god offentlig sektor, sier Anne Borg i en pressemelding.

– Rett person

Styreleder ved NTNU, Svein Richard Brandtzæg, sier i meldingen at han er trygg på at Borg er rett person for å lede organisasjonen i oppgavene som pågår. 

Vis mer

 NTNU er en sentral aktør i å videreutvikle velferdsstaten og bidra til en mer bærekraftig verdiskaping, både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig er det er viktig å fortsette arbeidet med full kraft med å hente ut gevinstene av fusjonen, og å utvikle en campus for fremtiden.

Bakgrunn

Anne Borg er sivilingeniør i teknisk fysikk, med doktorgrad fra NTH i 1988. Siden 1998 har hun vært professor i material- og faststoff-fysikk ved Institutt for fysikk ved NTNU.

Borg har tidligere vært prorektor for utdanning og stedfortredende rektor fra 2017 til 2019. Før hun ble prorektor, var Borg dekan ved Fakultet for naturvitenskap fra 2013 til 2017 og var tidligere prodekan for utdanning i åtte år ved samme fakultet.

Anne Borg er blant annet æresdoktor ved det anerkjente Lund Universitet i Sverige.

Anders C. Wulff, direktør og grunnlegger av Subra, utviklet for rundt ti år siden den produksjonsteknikken som i dag utgjør grunnlaget for selskapets produksjon av tynne superledende bånd.
Les også

Løser vekselstrøm-problem: Unik teknologi bak høytemperatur-superledere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.