Rådgiverselskapet Sweco tror på kraftig vekst, selv om finanskrisens etterdønninger fortsatt slår inn over næringslivet.
Selskapet har planer om å ansette hele 100 nye ingeniører innen februar.
– Vi tror rådgivermarkedet vil være godt i mange år framover, sier direktør Vibecke Hverven i Sweco til Teknisk Ukeblad.
Vei, vann og fornybart
Direktøren har tro på vekst i en rekke fagområder framover.
– Det er samferdsel, der det er et etterslep på veinettet. På vann- og avløpsteknikk er det også et stort etterslep. Vi tror på fornybar energi og kabler til Europa, og vi har behov for boliger i de største byene. Næringsbygg er litt på nedsida nå, men vi håper på industrien og at Norge satser på å bli et kompetansesamfunn, sier Hverven.
Hun registrerer at det ligger en satsing i Nasjonal Transportplan både på vei, bane og jernbane.
– Vi skulle selvsagt ønske en enda større satsing, men det gjelder for alle forretningsområder. Det vi er mest spent på er hvordan industrien utvikler seg, og det er avhengig av råvaremarkedet. Solcellemarkedet er vi også sterkt inne i, sier hun.
– Måtte sikre framtiden
En av de nye ingeniørene i Sweco er Ane Torvanger Brunvoll, som kom dit fra miljøstiftelsen Bellona.
– Jeg er avdelingsleder for fornybar energi. Det er veldig spennende, sier Brunvoll til Teknisk Ukeblad.
– Hva gjorde at du gikk Sweco?
– For meg er energi nøkkelen til å løse klimautfordringen. Overforbruket av verdens ressurser er vår tids største problem. Jeg må ha en jobb hvor jeg driver med fornybar energi for å sikre framtidige generasjoner, sier hun.
– Vi mener og tror at i framtida vil vi være flinkere til å tenke de bærekraftige løsningene, sier Vibecke Hverven.
Vil ha de erfarne
Sweco-direktøren framhever at de ønsker å ansette erfarne ingeniører og miljørådgivere. Det bidrar også til å gjøre rekrutteringen av ferske folk lettere.
– Vi ser at når vi får inn rådgivere med erfaring er vi bedre rustet til å ta imot dem som kommer rett fra skolen, sier Hverven. – Vi trenger dem som tenker helhetlig.
Sweco-direktøren tror flere vil velge rådgiverbransjen framover. Det er klare fordeler ved å jobbe som rådgiver framfor å være knyttet til en enkelt bransje, mener hun.
– Rådgivere skifter lett beite
– Når markedet varierer og boligbyggingen går ned, er det andre markeder som går bedre. Som rådgiver kan du skifte mye lettere, sier Hverven.
Hun mener Norge må bygge framtiden på det vi har vært dyktige på, som vannkraft og olje og gass.
– Selv om vi har mye penger på bok må vi satse på framtiden så det fortsatt er blir interessant å bo i Norge, sier hun.