ENERGI

Antall kunder som produserer egen strøm, er tredoblet på to år

Husholdninger utgjør 87 prosent av plusskundene, men lager bare halvparten av strømmen.

6.700 plusskunder produserte til sammen 25,6 GWh i fjor. Litt over halvparten kom fra privatkunder, resten fra næringsaktører.
6.700 plusskunder produserte til sammen 25,6 GWh i fjor. Litt over halvparten kom fra privatkunder, resten fra næringsaktører.
3. juni 2021 - 17:00

– Statistikken viser at det har vært en tredobling av antall plusskunder siden mars 2019. Om lag 87 prosent av plusskundene i dag er husholdninger, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME).

Ved utgangen av første kvartal i år, var det registrert 7.007 plusskunder i Norge.

I 2020 matet plusskundene totalt 25,6 GWh inn på strømnettet, hvorav næringsaktørene stod for 43 prosent.

Norge produserte i fjor over 154 TWh strøm. Solenergien utgjorde da 0,016 prosent av dette.  

Høyest produksjon i juli

Produksjon og forbruk varierer gjennom året, og den høyeste gjennomsnittlige innmatingen per plusskunde ble registrert i juli 2019 og var på 868 kWh.

– Hvor verdifull er denne strømmen når produksjonstoppen er i juli?

– Det er riktig at det ikke er da vi har høyest kraftforbruk. Det er ikke plusskunder kraftsystemet hviler på, men de bidrar og er en del av bildet, som statistikken viser, sier Guro Grøtterud, seksjonssjef i NVE.

– Har utrullingen av solcellepaneler gått raskere enn dere trodde?

– Vi lager ikke prognoser på dette, men konstaterer at det er utviklingen. Dette er noe som kommer. Det er interessant hvor mye det har økt de siste årene, og det må vi ta med oss i videre regulering. 

Data fra elhub

Statistikken skal fra nå av publiseres hvert kvartal. Datagrunnlaget er basert på nettselskapenes registrering av sine plusskunder i Elhub.

Siden tallene er hentet via Elhub, vet ikke RME hvor mye av strømmen som kommer fra solceller og hvor mye som eventuelt kommer fra private vindturbiner eller andre kilder. 

Statistikken inkluderer bare produksjon hvor innmatet effekt aldri overstiger 100 kW. Den inkluderer heller ikke kunder som har konsesjonspliktige anlegg eller kjøp/salg av strøm bak tilknytningspunktet.

– Formålet med statistikken er å følge med på utviklingen i plusskunder over tid. Dataene gir RME verdifull kunnskap om nye utviklingstrekk som kan ha betydning for vår regulering, sier Grøtterud.

 

Den tyske reguleringsmyndigheten sier at de tar de høye strømprisene veldig alvorlig og undersøker påstander om markedsmanipulasjon.
Les også

Undersøker mulig manipulasjon etter strømpris-sjokket

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.