Lydbølger i motfase er hemmeligheten bak en revolusjonerende og patentert teknologi innenfor lokal, aktiv støykontroll, kalt «Stille Sone». Daglig leder Peter Molthe etablerte Silence International AS i 1998 sammen med Halfdan Wiig – i samarbeid med Sintef Tele og data. Hensikten var å industrialisere en allerede patentert teknologi innen støykontroll.
Bedriften holder til i Forskningsparken i Oslo og i Teknostallen i Trondheim. – Vi har et tett og fruktbart samarbeid med Sintef Tele og data, sier Molthe.
Testet av lok-førere
En verdensnyhet ble presentert i vår da Stille Sone ble prøvd ut i en reell arbeidssituasjon på 13 lokomotivførere på Nordlandsbanen. De prøvekjørte en prototype av Stille Sone i over 80 timer. Dette ga lokomotivførerne et mer behageligere arbeidsmiljø. Førerne hevdet at motlyden tok bort den tunge diesellyden som er mest trettende. Flere hevdet at de var mindre slitne enn normalt etter turen, noe som indikerer positive langtidsvirkninger av redusert støynivå.
Systemet installeres ved å bytte ut nakkestøtten på førerstolen med en spesialversjon med integrerte mikrofoner, høyttalere og avansert elektronikk som skaper en sone med redusert støy rundt høyttalerne.
Speilvendt støy
Prinsippet er at mikrofonene fanger opp støyen, signalene behandles elektronisk og høyttalerne sender ut et tilnærmet eksakt speilbilde av støybølgene. Summen av støy og antistøy blir lav. Dermed blir ubehagelig støy redusert betydelig foran nakkestøtten. Stille Sone er et helt lokalt system som bare trenger strømforsyning. Installeringen er enkel, og systemet krever ikke individuell tilpasning til det enkelte sete.
Selve ideen er gammel. Allerede på 1950-tallet planla forskere å plassere mikrofoner og høyttalere i nakkestøtter for å produsere antistøy. Men først nå kan systemet tas kommersielt i bruk.
Ekstremt raskt
Hovedproblemet for å få antilyden riktig, er blant annet at hastighetskravet er ekstremt. Motlyden må produseres i tilnærmet samme øyeblikk som støyen fanges opp. I dag er forsinkelsen i systemet omtrent 50 mikrosekunder. Støyen analyseres, behandles elektronisk og antilyd produseres kontinuerlig. Faktisk analyseres støyen flere titusen ganger i sekundet. Stille Sone demper både tilfeldig støy og tonal støy.
Den samme høyttaleren som produserer motlyd, kan benyttes til å avspille lyd fra radio, mobiltelefon og lignende. Brukeren vil derfor kunne nyte musikk med langt lavere volum og mindre plagsom bakgrunnstøy. For lokomotivføreren oppleves dette positivt, fordi de slipper å bruke radio til å overdøve støyen. I stedet kan de ha radioen så lavt på at de kan mentalt velge om de vil høre på radioen eller konsentrere seg om andre oppgaver.
Stort marked
Stille Sone kan anvendes mange steder hvor lavfrekvent støy er plagsomt. Andre førermiljøer og passasjerseter i fly representerer interessante markeder. På lengre sikt kan det også bli aktuelt å installere systemet i personbiler.
Diesellokomotiver er imidlertid det første markedet hvor Stille Sone skal benyttes. Leveranser til jernbaneselskaper er planlagt i første halvår 2001. Utvikling mot andre markeder – førerseter i tyngre kjøretøy og passasjerseter i fly – vil foregå samtidig.
– Vi planlegger en rettet emisjon på 10-15 millioner kroner til høsten, men åpner for at nye investorer kan komme til for 50-60 prosent av beløpet, sier Molthe.
I tillegg til Molthe og Nielsen er utviklingsingeniør Asbjørn Sæbø (31) også ansatt i firmaet. Han er sivilingeniør og er i ferd med å avslutte sin dr. ing-grad i år.
Silence International AS
Forretningsområde: Redusere lavfrekvent støy ved å produsere antistøybølger
Etablert: 1998
Antall ansatte: 3
Investorer: START-fondet er hovedaksjonær.
Gründere:
Peter Molthe (41), sivilingeniør fra NTH og bedriftsøkonom fra BI. Tidligere salgssjef og oljetrader i Statoil Norge og forhandlingsleder i Naturkraft.
Utviklingsleder Johan Ludvig Nielsen (34) er sivilingeniør fra NTH og dr.ing fra NTNU innen elektroakustikk og signalbehandling.
Halfdan Wiig, som i dag er styremedlem i bedriften
Teknologi
Silence International AS driver med aktiv støykontroll med en teknologi de kaller Stille Sone. Mikrofoner fanger opp støy, signalene behandles elektronisk og høyttalerne sender ut et tilnærmet eksakt speilbilde av støybølgene.