KLIMA

Ap og Sp lover klimakutt på 55 prosent innen 2030

På veien til nullutslipp i 2050.

Leder i Ap Jonas Gahr Støre t.v. og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen Hotell.
Leder i Ap Jonas Gahr Støre t.v. og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen Hotell. Foto: Torstein Bøe / NTB
13. okt. 2021 - 14:10

Ap og Sp skriver i Hurdalsplattformen at den nye regjeringen vil kutte norske utslipp med 55 prosent i 2030, sammenlignet med 1990.

Klimamålet er i tråd med Aps partiprogram og lanseres som et delmål på veien mot netto nullutslipp i 2050. Utslippsmålet gjelder hele økonomien, inklusive kvotepliktig sektor (industri), presiseres det. 

Twitter presiserer Aps energipolitiker Espen Barth Eide at kuttene skal tas i Norge og at karbonlagring i skog skal regnes separat.

Målet er en liten oppjustering av Solberg-regjeringens klimamål, som sa at norske utslipp skulle reduseres med «minst 50 prosent» innen 2030, og «opp mot» 55 prosent sammenlignet med 1990.

Les også

CO2-avgift på 2000 kroner 

Støre-regjeringen vil, i likhet med avtroppende regjering, øke CO2-avgiften gradvis til om lag 2.000 kroner i 2030. Senterpartiet har tidligere vært imot dette.

Solberg-regjeringen foreslo i sitt budsjett å øke CO2-avgiften med nesten 30 prosent allerede nesten år. Støre vil ikke svare på om den nye regjeringen vil få inn for en like rask opptrapping.

– Jeg merker meg hva regjeringen gjorde. Og det var vel med tanke på at dette var et avgangsbudsjett. Det er gode argumenter til å ikke skyve dette for langt ut i perioden, men dette skal vi bruke de gode fagfolkene i regjeringen til å finne svar på, sa Støre på pressekonferansen onsdag.

Skal fortsatt gi oljetillatelser

Leder Truls Gulowsen i Norges Naturvernforbund mener det er positivt at regjeringen justerer opp klimamålet.

Hovedpunkter fra Hurdalsplattformen

  • Det samlede skatte- og avgiftsnivået på folks inntekt holdes uendret.

  • Det innføres merverdiavgift på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

  • Fagforeningsfradraget skal dobles.

  • Pendlerfradraget skal økes.

  • Permitterte og arbeidsledige skal igjen få feriepengetillegg.

  • CO2-avgiften skal økes gradvis til om lag 2.000 kroner fram mot 2030.

  • Den nye regjeringen vil kutte norske utslipp med 55 prosent mot 2030, sammenlignet med 1990.

  • Det skal fortsatt gis tillatelser til leting etter olje og gass i nye områder.

  • EØS-avtalen og norsk medlemskap i Nato ligger fast.

– Spørsmålet er hvordan de vil gjennomføre dette, blant annet om de tør å bruke avgifter aktivt nok til å oppnå målet, spesielt med hensyn til at de ikke vil trappe ned oljevirksomheten, sier han til  til Teknisk Ukeblad.

For Ap og Sp lover at oljeletingen i nye områder skal fortsette.

Samtidig fastslås det at leting hovedsakelig skal skje gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder – såkalte TFO-runder.

– På olje har vi tatt utgangspunkt i det vi hører fra industrien. Hovedinteressen er TFO, sa Støre på pressekonferansen onsdag.

Bare TFO? 

Arealtilgangen skal styres slik at hensynet til fornybare næringer, klima og miljø veier tungt, og klima og miljø skal vurderes mer helhetlig i TFO-rundene.

– Vi skal gjennomgå klima- og miljørisiko ved utlysninger, og gjøre det på en grundig måte. Så skal vi ha et stabilt aktivitetsnivå med økt innslag av de nye næringene. Slik kan vi klare det industriskiftet som trengs, sa Støre.

Vedum sa at den nye regjeringen ønsker brede løsninger for offshore og verftsindustrien.

– Spørsmålet er hvordan kan vi skape nye næringer på skuldrene av næringen som ligger der, og bygge på fantastisk fagmiljø langs hele kysten, sa han.

I den nye plattformen skriver de to partiene at de vil ha en «storstilt satsing på havvind gjennom en ambisiøs nasjonal strategi for havvind som blant annet inkluderer satsing på norsk leverandørindustri, et godt regelverk og utvikling av nettinfrastruktur på norsk sokkel.»

Les også

Vil innføre moms på elbil over 600.000 kroner

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver i sin regjeringserklæring at de vil innføre moms på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

Dette gjøres for å sørge for en rettferdig klimapolitikk, skriver den nye regjeringen i erklæringen.

I dag er det ikke moms på nye elbiler, uansett pris. De ulike avgiftsfritakene på elbil har vært et politisk stridsspørsmål de siste årene.

Ingen livbøye til Andøya i regjeringsplattformen

Hurdalsplattformen inneholder løfter om et nytt støttefond til Andøy kommune, men Senterpartiet har ikke fått gjennomslag for å beholde flystasjonen. Ap og Sp lover et nytt fond på 250 millioner, uten at det skal føre til avkorting av andre tilskudd til kommunen eller hindre tilgang til andre midler.

– Regjeringen vil også bidra til flere arbeidsplasser og mer aktivitet i Andøy kommune, blant annet gjennom å styrke romindustrien, legge til rette for økt aktivitet i reiselivsnæringen og gjennomføre utbygging av Andenes havn, skriver de to partiene.

Bevaring av flystasjonen på Andøya, som skal utfases så snart nye overvåkingsfly er innfaset på Evenes flystasjon, har lenge vært en fanesak for Senterpartiet.

Ordfører Knut A. Nordmo (Sp) i Andøy kommune har allerede uttrykt sin misnøye med plattformen:

– Reaksjonen min er kort og godt at jeg selvfølgelig er veldig skuffet når jeg vet hva partiene har sagt i valgkampen. Men jeg er også trist på vegne av Ap og Sps troverdighet i forsvarspolitikken. Aller mest er jeg forbannet! Fortsatt vil Andøya-samfunnet være i en ørkenvandring, sier Nordmo til VG.

Les også

Støre: – En plattform Ap er godt fornøyd med

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet har fått innfridd alle de 40 punktene i hundredagersplanen de la fram før valget i regjeringsplattformen.

– Dette er en plattform vi er svært god tilfredse med i Ap. Stortingsgruppa sluttet seg varmt til den, og den leverer på våre sentrale saker: Arbeid, velferd og klima, sa Støre på onsdagens pressekonferanse.

– Dette har vi ikke fått til gjennom å nedkjempe Senterpartiet, tvert imot har vi blitt enige om det aller meste i disse punktene, sa Ap-lederen.

Sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum la han onsdag fram den 80 sider lange plattformen utenfor Hurdalsjøen Hotell. Den er allerede godkjent av begge stortingsgruppene. 

Vedum sier det har vært en god arbeidsøktog at han føler et stort eierskap til regjeringsplattformen.

– Og jeg gleder meg allerede til neste runde, som begynner i morgen, sa Vedum.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.