Dermed oppstår den litt sjeldne situasjonen at Støre er på linje med investor Øystein Stray Spetalen, som i et intervju med Dagens Næringsliv retter kraftig kritikk mot regjeringens planer om å bygge kraftkabler til Tyskland og Storbritannia.
Spetalen frykter at økt krafteksport vil utsette Norge for unødvendig konkurranse, ved at strømmen i Norge blir like dyr som i Europa.
Kortsiktig, naivt
Uttalelsen kommer i en film som er laget av venstresidens tenketank Manifest, og som vises på landsmøtet til Industri Energi tirsdag.
Der sier Spetalen blant annet at norsk industripolitikk er kortsiktig og drevet av naive politikere.
Industri Energis leder Leif Sande er sterkt imot nye kabler.
– Dagens kapasitet er tilstrekkelig for å sørge for forsyningssikkerhet. Flere kabler nå gir økte priser. Det er negativt både for forbrukere og for industrien, sier Sande.
Les også: Statnett har fått grønt lys for strømkabler til Tyskland og Storbritannia
Interessant diskusjon
Støre sier på sin side at Ap stiller seg bak de to konsesjonene som nå er gitt, men deretter vil han stenge strømmen.
– Vi må ta den interessante diskusjonen om hvilke muligheter et kraftoverskudd gir oss. Tenker vi på framtidas verdiskaping, er det en viktig forutsetning at det skjer på ren kraft. Og da må både myndigheter og næringsliv diskutere hvilke muligheter et kraftoverskudd gir for Norge, sier Støre til NTB.
Han sier også at det blir «helt feil å si automatisk at dette er noe vi bare skal sende ut av landet».
Sikre forsyningen
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) møtte Støre til meningsutveksling under Industri Energis landsmøte tirsdag.
Lien forsvarer kabelplanene med at det vil gi økt stabilitet i forsyningen her hjemme.
– Dette er for det første et bidrag til å øke produksjon av fornybar kraft i Norge. Det at kraftprodusentene ser at de har et sunt energimarked, fører til at de investerer mer, noe som også bidrar til å sikre energiforsyningen til kraftindustrien på sikt, sier Lien til NTB.
Ekstremt lønnsomt
Kablene skal stå klare i 2018 og 2020. De vil øke kapasiteten for kraftsalg inn og ut av Norge med 50 prosent. Statnett har anslått at kraftprisene vil bli tre-fire øre høyere med kablene.
Lien mener at eksport av norsk strøm er miljøpolitikk i superklassen.
– Dette er et ekstremt lønnsomt klimatiltak. Slike muligheter må vi gripe, dersom vi skal videreutvikle et fornybart Europa og et lavutslippssamfunn, sier Frp-statsråden.
Les også:
Gigantbatteri kan erstatte dyr kraftlinje til Nyhamna