At du kan ringe og tekste uten å betale noe for det er ikke noe nytt i seg selv. Mange har i flere år brukt tjenester som Skype for å gjøre dette. Men en ulempe med slike tjenester er at de krever at du registerer deg som bruker og kjenner til brukernavnet til kontaktene dine.
Viber er en tjeneste som langt på vei løser dette, og gjør det overbevisende enkelt å finne ut hvem du kjenner som bruker samme tjeneste.
SE OGSÅ: Her finner du alle app-omtalene våre
Slik virker det
Viber lar deg ringer over internett, og så lenge du er koblet til trådløst nett eller har fri bruk av internett i ditt abonnement kan du ringe uten noen ekstra kostnader.
Internettilkoblingen er altså en forutsetning for at dette skal fungere. Om du ikke har internettilkobling på mobilen kan du ikke sende eller motta anrop eller meldinger.
Slik fungerer appen
Når du installerer Viber på en Android eller iPhone registerer du deg ved å taste inn telefonnummeret ditt. Deretter sender Viber deg en SMS med en bekreftelseskode. Når du har lagt inn denne er du registert og klar til å foreta anrop.
Siden telefonnummeret ditt er brukernavnet ditt på Viber kan appen enkelt og greit gå igjennom kontaktlisten på mobilen din for å finne ut hvilke kontakter som bruker Viber og som du dermed kan ringe og sende SMS gratis til.
Når du har installert Viber på telefonen startes den opp som en bakgrunnstjeneste. Dermed slipper du å tenke på å starte opp selve appen eller å logge deg inn når du skal gjøre deg tilgjengelig. Er det installert er du tilgjengelig så lenge du har en internettilkobling.
Fra venstre: Registreringsskjermen, innstillingene og nummertastaturet.
Funksjoner
Selve appen ser ut som en vanlig telefon-app. Du får opp et telefontastatur, slik at du kan ringe på vanlig måte. Dersom du taster inn et telefonnummer her vil Viber sjekke om kontakten har Viber. Har den ikke det vil du få anledning til å ringe på vanlig måte i stedet.
Viber har også en kopi av telefonlisten i telefonen din. Her kan du se alle kontaktene dine, eller sortere ut de som bruker Viber. Vi fant for vår del ut at en del av kontaktene våre brukte Viber allerede, og vi kan derfor ringe dem gratis.
Under valget "Messages" finner du meldingsfunksjonen, som i praksis ligner på en hvilken som helst SMS-funksjon. Herfra kan du kun sende meldinger til Viber-brukere.
Appen har også anropshistorikk som viser anrop fra både Viber-kontakter og andre.
Under innstillingene til appen kan du sette opp om meldinger skal vises på skjermen når du får dem, om du vil bruker Bluetooth-håndfri, få varsler når kontakter blir Viber-brukere og annet.
Enkelt i bruk
Når du skal ringe med Viber henter du frem appen, velger kontakt og deretter "Free call". Så lenge kontakten er tilgjengelig settes samtalen opp nærmest umiddelbart.
Blir du oppringt får du opp varsel om dette på samme måte som med vanlige samtaler. I tillegg får du informasjon om nettverkskvaliteten til den som ringer deg. Dersom denne er oppgitt som dårlig får du altså et hint om at samtalen kanskje brytes.
Viber har en egen ringetone, slik at du lett hører at det er en Viber-samtale.
Samtalekvaliteten er etter vår mening meget god. Vi opplever den faktisk som bedre enn vanlige samtaler over mobilnettet. Lyden er veldig klar, men kanskje en tanke lav. Bakgrunnsstøy blir filtrert vekk dersom telefonen din støtter dette.
Dersom du får en vanlig samtale mens du er i en Viber-samtale blir Viber-samtalen automatisk parkert. Når den vanlige samtalen er avsluttes gjenopptas automatisk Viber-samtalen.
Android-versjonen har flere funksjoner
Android-versjonen av Viber har noen nyttige ekstrafunksjoner. Appen integrerer seg med kontaktlisten på telefonen din, slik at du ikke trenger å åpne Viber-appen om du vil ringe noen via tjenesten.
Du kan enkelt og greit finne kontakten i kontaktlisten som vanlig, så spør Android om du vil ringe via den vanlige oppringeren eller Viber. Enklere kan det ikke bli.
Du kan også få varselvinduer på skjermen når du får nye tekstmeldinger i Viber, og svare på meldingene direkte herfra uten å åpne appen. Dette er veldig greit.
Ulemper
Viber er ikke uten ulemper. Den største syns vi er at dersom du minster internettilkoblingen og er frakoblet tjenesten, så vil kontakter som forsøker å ringe deg ikke få beskjed om dette. For motpartens del vil det virke som om du ikke tar telefonen.
Dette er løst ved at du får varsel om at du har ubesvart anrop så snart du kobler deg til Viber igjen, så det er ikke noe voldsomt problem.
Vi skulle dog ønske at Viber på ett eller annet vis indikerte at kontakten var frakoblet tjenesten, enten før vi ringer eller når vi forsøker å ringe.
Du kan ellers bare ha Viber tilknyttet en telefon av gangen. Har du flere telefoner må du altså enten ha to telefonnumre eller aktivere på en av telefonene.
Databruk
Dersom du skal bruke Viber via 3G-nettet og ikke har fastpris på data vil det ikke lønne seg å ringe på denne måten. Våre undersøkelser viser at Viber bruker et sted mellom 500 og 800 kB per minutt med samtale.
Har du inkludert 5 GB data i måneden vil det si at du må ringe litt over 50 timer for å komme opp til denne grensen.
Bruker du Viber over Wi-fi trenger du selvsagt ikke tenke på databruken. Og sender du bare meldinger og tar en og annen samtale over 3G vil ikke Viber gjøre store innhugget i databruken din.
Anbefalt!
Oppsummert er Viber en app vi anbefaler på det varmeste. Dette fungerer rett og slett veldig bra. Det er helt uproblematisk å ringe kontakter som har Viber-konto, siden du slipper å registere deg med brukernavn annet enn telefonnummeret ditt.
Siden appen er tilgjengelig på både iPhone og Android er de fleste smarttelefonbrukere dekket. Dermed kan du lett invitere venner du ringer og tekster mye til å bruke denne tjenesten.
Vi liker veldig godt at Viber automatisk oppdaterer kontaktene dine når disse begynner å bruke Viber.
Det hele er en uproblematisk og lite komplisert IP-telefonitjeneste som kan spare deg for mange penger, spesielt om du ringer i eller til utlandet.
Last ned Viber til Android fra Android Market, eller til iPhone fra iTunes App Store. Appen er gratis på begge operativsystemer.