Apples nye M1 prosessor bygget på ARMs design har høstet masse skryt. Andre prosessorprodusenter som Qualcomm jobber hardt for å tilby et alternativ til de andre PC-produsentene. Det kan se ut som Intel er den store taperen, men de har ennå langt den største markedsandelen. Intel er fortsatt selve standarden selv om AMD gjør en veldig god jobb i å utfordre dem.
En som har fulgt alle prosessortrendene i veldig mange år er professor i nanoelektronikksystemer ved UiO, Dag T. Wisland.
Mer kapable med mindre strøm
Han tror at nye prosessorer vil bruke mindre strøm enn i dag, men også bli mer kapable. Ikke minst fordi man nå dytter inn egne kjerner for å ta seg av den såkalte neurale prosesseringen og hvor verken CPU- eller GPU-kjernene gjør en god nok jobb.
Wisland tror vi fortsatt vil være i stand til å utvikle strukturene videre nedover i størrelse. I dag er vi på 5 nm, og 3 nm er neste skritt. Vi kommer lenger ned, men kanskje ikke så mye. Andre teknikker vil overta slik at vi kan forlenge Moores lov. Fremfor alt fordi vi kan bygge mer i høyden og i bredden.
Teknisk Sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.
Elbil – Teknisk sett
TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.
Her finner du Elbil – Teknisk sett:
Klar melding fra Brussel: EU henger etter klimamålene, men det gjør Norge også