KARRIERE

Arbeidsledigheten for ingeniører økte mest av alle i 2014

Og desember har vært verst i Rogaland.

Ingeniører er den yrkesgruppen med størst økning i antall arbeidsledige. Spesielt yrker relatert til oljeindustrien merker større ledighet.
Ingeniører er den yrkesgruppen med størst økning i antall arbeidsledige. Spesielt yrker relatert til oljeindustrien merker større ledighet. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. des. 2014 - 10:33

Nye tall fra Nav for arbeidsmarkedet i desember viser at personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag har hatt den største økningen i ledigheten det siste året, med 34 prosent. Økningen er størst for ingeniører både prosentvis og målt i antall personer.

Det tilsvarer 1.000 flere ledige i denne yrkesgruppen enn for ett år siden.

Målt som andel av arbeidsstyrken hadde begge yrkesgruppene likevel lav ledighet, med 1,6 prosent for personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Oljenedgang

Oljeprisen har falt kraftig de siste månedene, og oljeinvesteringene er på vei ned, noe som påvirker arbeidsmarkedet, uttaler arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, i meldingen fra Nav. 

Arbeidsmarkedet i sin helhet holder seg likevel stabilt, fordi det samtidig er færre arbeidsledige innen bransjer for bygge- og anleggsarbeidere og personer uten registrert yrkesbakgrunn de siste månedene.

Les også: Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

Verst i Rogaland

Rogaland hadde den største prosentvise økningen i arbeidsledige i desember, fulgt av Akershus.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 84.300 personer ved utgangen av desember, en nedgang på 2800 personer sammenlignet med desember i fjor.

Det tilsvarer dermed 3,2 prosent av arbeidsstyrken, det samme som i desember i fjor.

Oljeprisen påvirker markedet

De siste tre månedene har oljeprisen falt rundt 40 prosent. Den lave oljeprisen påvirker arbeidsmarkedet i Norge og norsk økonomi på flere måter, poengterer Nav.

Oljeinvesteringene falle mer enn tidligere ventet dersom oljeprisen holder seg lav, noe som vil gi reduserte vekstimpulser til den oljerelaterte industrien. Lavere oljepris vil også gi lavere inntekter for staten.

I SSB’s oljeinvesteringstellinger anslår operatørene på norsk sokkel at oljeinvesteringene vil falle i 2015, men den anslåtte nedgangen er noe mindre enn anslagene fra august tilsa.

Det er særlig investeringer til feltutbygging og felt i drift som ventes å falle neste år. Disse anslagene er 45 milliarder kroner lavere enn tilsvarende anslag ett år tidligere.

Godt nytt for eksporten

En positiv effekt er at Det internasjonale pengefondet har anslått at en 20 prosents økning i oljeprisen gir et halvt prosentpoeng lavere vekst i verdensøkonomien. Nå faller oljeprisen, noe som tilsier høyere vekst i verdensøkonomien, ettersom oljeimportører som Japan, Kina og Europa får bedre råd.

Dette kan dermed bidra til økte vekstimpulser for tradisjonell norsk eksportindustri.

Svekket kronekurs vil også bidra til økt konkurransekraft og lønnsomhet for norsk industri.

Les også:

Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50

Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Sivilingeniør-studenter stryker med vilje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.