BYGG

Arbeidstilsynet slår hardere ned på asbest-lovbrudd

De som bryter asbest-reglene heretter, vil straffes enda hardere.

Kartlegging av asbest og kunnskap om forsvarlig håndtering er for dårlig i Norge. Nå varsler Arbeidstilsynet hyppigere kontroller og strengere reaksjoner.
Kartlegging av asbest og kunnskap om forsvarlig håndtering er for dårlig i Norge. Nå varsler Arbeidstilsynet hyppigere kontroller og strengere reaksjoner. Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix
8. jan. 2020 - 11:20

De som bryter reglene knyttet til det svært helseskadelige byggmaterialet asbest, skal straffes enda hardere heretter, varsler Arbeidstilsynet.

– Dessverre kan det se ut som at de alvorlige helsefarene som er knyttet til asbesteksponering, for en stor del har gått i glemmeboken. Det gjelder også kunnskapen om hvor det kan finnes asbest, og hvilket ansvar bygningseiere og arbeidsgivere har for å beskytte arbeidstakere, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

I år kommer tilsynet til å gjennomføre flere og hyppigere tilsyn, føre strengere kontroll med bygningseiere og slå hardere ned på dem som bryter de strenge reglene for kartlegging og håndtering av asbestholdig materiale.

Tøffere linje

Den tøffere linjen er i tråd med anbefalingene i tilsynets ferske rapport om asbest i Norge , hvor det blir foreslått en rekke tiltak for å forebygge asbesteksponering og øke kunnskapen.

Ved produksjon av silisium som her hos Elkem har man ennå ikke sensorer som tåler varmen og dermed får man heller ikke samlet data som kan tolkes og analyseres av KI-modeller.
Les også

Innen industri er vi langt unna en KI-revolusjon

– Vi vet at det ofte startes arbeid på eldre bygg uten at asbestforekomstene er godt nok kartlagt. Det er alarmerende, mener Vollheim som lover at Arbeidstilsynet ikke vil nøle med å gi pålegg i slike saker. Vi kan også stanse arbeidet, anmelde eller gi overtredelsesgebyr ved alvorlige lovbrudd, sier Vollheim.

Alvorlig helsefare

Det er en mangel på kunnskap i dag som øker risikoen for at alle som river, rehabiliterer eller vedlikeholder bygg med asbest, uten å ta nødvendige forholdsregler, kan bli alvorlig syke på lang sikt.

– Alle som eier bygninger og installasjoner fra før 1985, har et stort ansvar. Før det settes i gang riving, rehabilitering eller vedlikehold, skal bygningene kartlegges med tanke på mulig asbest. Det forutsetter at eieren har eller hyrer spesialkompetanse på asbest, understreker hun.

I løpet av vinteren og våren skal det tas 10 kilometer med boreprøver fra Fensfeltet. Bildet viser boreriggen i høstmørket.
Les også

Fensfeltet: Starter ny runde med prøveboring etter sjeldne jordarter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.