Arkeologer ved Universitetet i Stavanger (UiS) har funnet fire armringer i sølv i Årdal i Ryfylke. Sølvskatten er antakelig fra 900-tallet.
– Dette er definitivt det største jeg har opplevd i min karriere, sier arkeolog og prosjektleder Volker Demuth ved Arkeologisk museum ved UiS i en pressemelding.
Skatten ble funnet cirka 20 centimeter nede i jorda i en fjellskrent i Årdal i Hjelmeland kommune i Ryfylke av feltarkeologene Mari Krogstad Samuelsen og Ola Tengesdal Lygre. De drev utgravninger på stedet for å finne ut om det var noe der å ta vare på før en lokal bonde skulle anlegge ny traktorvei langs fjellet på gården sin.
Undersøkelsen finansieres av Riksantikvaren og blir nå forlenget på grunn av det spesielle funnet.
– Et unikt funn
Ifølge prosjektleder Demuth viser utgravningen at det har ligget en stor og mektig vikinggård på Årdal, da de har funnet rester av gryter i kleberstein, nagler, knivblader og brynesteiner til å slipe verktøy på.
Han forklarer at funnet av armringene er unikt, da det er svært sjeldent at slike gjenstander blir funnet akkurat der de ble lagt.
– Som regel oppdages slike verdifulle gjenstander på jorder som har blitt pløyd, der en gjenstand er helt tatt ut av sin opprinnelige kontekst. Siden sølvskatten ikke har blitt flyttet på, kan den gi oss helt ny innsikt om livet og samfunnet i vikingtiden, sier Demuth.
Skal utstilles ved Arkeologisk museum
Jordblokken der armringene ble funnet, er fraktet til Arkeologisk museum i Stavanger for videre undersøkelser.
Museet åpner fredag etter å ha vært stengt for ombygging i ett år, og museumsdirektør Ole Madsen sier at armringene skal stilles ut så fort de er klare til å vises fram.
– Dette er et helt fantastisk funn, som gir oss helt unik kunnskap om en av de mest sentrale tidsepokene i Norge, nemlig vikingtiden, sier Madsen.
Tesla tilbakekaller nær to millioner biler