Fra mars/april til august/september i år har sysselsettingen ved arkitektkontorene i Oslo-området falt med 7,6 prosent.
På landsbasis er nedgangen mer moderat med tre prosent. Det er bransjeforeningen Arkitektbedriftene som hvert halvår tar pulsen på markedet.
Esktremt utgangspunkt
– Men vi må ikke glemme at dette er endringer fra en helt unormal all-time-high-situasjon, sier Harald Eriksen, administrerende direktør i Arkitektbedriftene.
– Hvis vi går litt lenger tilbake så er det bemanningsvekst. Målt mot våren 2007 er det på landsbasis en oppgang i bemanningen på 2,7 prosent.
Les også:
Konkursflom i byggenæringen
Måtte permittere
Arkitektteam AS med kontorer i Moss og Oslo har merket på kroppen at boligmarkedet er helt dødt.
– Vi har nettopp varslet om mulighet for 50 prosent permittering av samtlige seks ansatte, men det skyldes hovedsakelig spesielle omstendigheter i Moss, sier daglig leder Jonathan Parker. Men han tror nedgangen blir kort.
Tror på oppgang
– Vi tror det er en tillitskrise og ingen reell nedgang. Innen næringsbygg og offentlig sektor står det bedre til. Nå rekker vi å delta i flere priskonkurranser enn før. Vi tror markedet går opp igjen når tingene har roet seg.
Parker sier selskapet hans merker større krav til nøkternhet enn for bare seks måneder siden. – Vi tror det som skjer nå er en nødvendig korrigering, vi har alle godt av en tenkepause, sier Parker.
Vanskelig å finansiere
Hos Dark Arkitekter AS i Oslo, med 40 arkitekter ansatt, har det ikke vært nødvendig å permittere eller kutte i staben ennå.
– Men det er en mer relevant problemstilling nå enn for seks måneder siden, erkjenner partner Alv Skogstad Aamo. – Det er ikke bare å løfte røret av ordretelefonen lenger.
Skogstad Aamo sier nedgangen ikke bare rammer rene boligprosjekter.
– Vi ser at større sentrumsprosjekter der det er underjordisk P-hus, butikker og hotell i tillegg til boliger er vanskelige å finansiere.
Avventer permittering
– Foreløpig har vi ikke måttet permittere, men vurderingene er til stede. Det kan skje om tre til fire måneder, sier daglig leder Vidar Aas i Scala Arkitekter. Også for Scala er det boligene som svikter, firmaet jobber nå mest med barnehager og sykehjem og rehabilitering av næringsbygg.
– Vi merker at det er ønske om en mer nøktern standard nå enn for seks måneder siden også for næringsbygg. Det kan virke som om økonomien betyr mer, det er strammere tøyler.
Les også: Konkursflom i byggenæringen
Korreksjon
– Vi tror det er snakk om en korreksjon. Byggekostnadene må matche betalingsviljen og det er grunn til å tro at byggekostnadene vil justere seg nedover, sier Skogstad Aamo.
I år blir det bygget om lag 26.000 nye boliger i Norge. Prognosesenteret har i mange år anslått behovet for nye boliger til 40.000 enheter årlig. Nå har de hevet det til 60.000. Om det stemmer kan ikke nedgangen var veldig lenge.
– Vi tror behovene er riktig beregnet som følge av endringer som skjer i befolkningen, sier Skogstad Aamo.
Værstasjon
– I Oslo og Akershus finner vi halvparten av landets arkitekter og de framstår som en værstasjon for hvordan det går, sier Harald Eriksen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene. Hvert halvår lager organisasjonen en rapport over sysselsettingen der 40 arkitektbedrifter landet rundt svarer på spørsmål. – Det er de samme bedriftene hver gang og svarprosenten er 100, så tallene er til å stole på, sier Eriksen.
Men tallene viser stor variasjon. Mens det er stort fall i Oslo-området er det en økning i bemanningen på hele 5,4 prosent i fylkene Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark. I Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland har det derimot vært en økning i bemanningen på arkitektkontorene på 4,3 prosent.
Det er ikke stort mer enn 2800 arkitekter i Norge som arbeider med prosjektering, så i antall er det nok rundt 84 stykker som nå er permittert.
Les også: 9 tips til deg med IT-panikk