BYGG

Arkitekter utsettes for yrkesforbud

Joachim Seehusen
10. juni 2010 - 07:34
Vis mer

Hun er god nok til å bli invitert av Utenriksdepartementet til å presentere norske skolebygg i København. Hun og hennes arkitektfirma står bak to av de syv nominerte kandidatene til Statens Byggeskikkpris i 2010.

Hun er også god nok til å undervise studenter ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo. Tidligere har hun hatt tilsvarende undervisningsoppdrag for arkitektstudentene ved Universitetet i Lund i Sverige og ved Kunstakademiets Arkitektskole.

Når NTNU trenger en sensor til å rette eksamensoppgavene til sine arkitektstudenter hender det universitetet kontakter henne. Cathrine Vigander, partner og daglig leder i Element Arkitekter står trygt på en faglig plattform av høy kvalitet.



Ikke kvalifisert

Men norske kommuner mener hun og hennes team ikke er kvalifisert til å tegne skolebygg, kulturhus, servicebygg eller boliger. Totalt har Element Arkitekter vært involvert i 53 forskjellige søknader om å bli prekvalifisert for å delta i konkurranser om offentlige prosjekter. Og blitt avvist 53 ganger der begrunnelsen er manglende erfaring fra tilsvarende bygg.

Årsaken er at kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige etater kan stille krav til kompetanse. Dette tolker mange nå så strengt at hvis du ikke har bygget minst en, helst flere, tilsvarende bygg før – så får du ikke være med i konkurransen om bygdas nye barneskole, eldresenter eller kulturhus.

– Er det å gå for langt å kalle dette yrkesforbud?

– Det grenser opp mot yrkesforbud. Og det vitner om inkompetanse hos dem som velger ut arkitektkontorer blant søknadene.. Jeg kjenner et firma som har god erfaring fra mange skoler. I en søknad leverte de kun sine beste referanseprosjekter og ble avvist. Da begynte de å levere med alle, tilbake fra 1950-tallet. Siden er det gått greit. Etter at de skiftet fra å dokumentere kvalitet til å dokumentere kvantitet er de ikke avvist en eneste gang, forteller Vigander.

Hun får støtte fra Harald Eriksen, administrerende direktør i bransjeforeningen Arkitektbedriftene.

– Ja, dette grenser mot yrkesforbud og det gjelder hele offentlig sektor med unntak av Statsbygg. Problemet er økende, spesielt i små kommuner. Der er det et slags bekvemmelighetsstandpunkt å slippe å ta stilling til kvalitet, sier Eriksen.



Gjelder mange

Element Arkitekter er avvist med denne begrunnelsen 53 ganger. Etter at Cathrine Vigander overtok som daglig leder i 2006 er selskapet avvist 31 ganger.

Da kan det blir tungt å fortsette kampen for å offentlige etater eller kommuner som oppdragsgiver.

Arkitekt Cathrine Vigander
Da kan det blir tungt å fortsette kampen for å offentlige etater eller kommuner som oppdragsgiver. FOTO: Joachim Seehusen Joachim Seehusen

– Gi opp? Jeg? Er du gal, mann. Jeg gir ikke opp, jeg har stor tro på at vi skal få det til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Hun kjenner mange arkitektfirmaer som er utsatt for det samme, og hun tror ikke hennes eget firma er spesielt hardt rammet.

– Lund Hagem Arkitekter har vært utsatt for det samme, det er jo et velrenommert selskap med lengre historie enn oss. De var gode nok til å tegne nye Deichmanske bibliotek, men ikke til å tegne en skole.



Wild card

Vigander har flere forslag, et av dem blir nå bearbeidet av Norske Arkitekters Landsforbund. Det er en wild-card ordning der nye, unge arkitektfirmaer, eller firmaer uten tidligere referanser fra en gitt type bygg, inviteres inn i konkurransen uavhengig av de vanlige kriteriene. Vigander har tatt med seg ideen fra Danmark, der hun er utdannet og har bodd og jobbet i mange år.

– Den danske ordningen har svakheter, NAL jobber hardt med å utvikle en god norsk variant.

En av problemstillingene er om det er mulig å få kommunene til å ta en slik ordning i bruk.

– Jeg ser for meg at NAL kan ta jobben med å administrere en slik ordning, det beste hadde vært et påbud, men jeg ser for meg at det blir vanskelig.



Tidkrevende

Det er mye arbeid bak en søknad om prekvalifisering som ikke gir inntekter. Her mener Vigander det er mulig å rasjonalisere prosessene.

– Hver eneste utlysning på Doffin er forskjellig og krav til innlevert materiale varierer fra gang til gang og det er veldig ressurskrevende. Jeg har foreslått at Doffin oppretter en database hvor relevante dokumenter lastes opp etter en standard, ikke ulikt Alltinn. Den kan for eksempel kalles Doff-inn. Det vil redusere tidsbruken kraftig.



Små mennesker

– Siden du gang etter gang forsøker å bli prekvalifisert til å tegne skoler: Hvordan vil din skole skille seg ut, hva blir annerledes enn dagens skoler?

– For mange av dagens skoler ser ut som om de er laget for mennesker med en øyehøyde på minimum 175 cm. De har jo helt glemt at skolene skal betjene små mennesker, ja bortsett fra ungdoms- og videregående skoler da. Så tenker jeg at barna ikke presenteres for kvalitet, de vokser opp og tror at gipsplater er et kvalitetsmateriale. Tenk så fint å ha en skikkelig massivtrevegg der man kunne slå i en spiker uten å bruke gipsanker, som mine kolleger Brendeland og Kristoffersen så fint har gjort det i Svartlamoen barnehage.

– Er det overhodet ingen grunn til å tenke at om man har tegnet næringsbygg eller kulturhus så er man likevel ikke kvalifisert til å bygge skoler?

– Nei, det er bare manglende respekt for faglig kompetanse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.