I tidligere tider har det vært utelukket å benytte busskommunikasjon til overføring av signaler for maskinsikkerhet. Sammen med blant annet PROFIsafe og CIP-Safety (i Ethernet/IP), har ”Safety at Work” konseptet fra AS-Interface gjort sikkerhet på buss mulig.
Sentral sikkerhetsmonitor
”Safety at Work” er utviklet av medlemmer i AS-Interface konsortiet, blant annet Siemens, Leuze, Schmerzal, Pilz og Pepperl+Fuchs, og gjør det mulig å integrere maskinsikkerhet og styring i et og samme AS-Interface nettverk.
Sikkerhetsmonitoren er nøkkelen i ”Safety at Work”. Den overvåker alle komponentene som inngår i sikkerhetsapplikasjonen, og kobler ut anlegget dersom feil oppstår eller om en eller flere sikkerhetskomponenter blir aktivert. Eksempel på sikkerhetskomponenter er sikkerhetsmatter, nødstopp-, snor- og dørbrytere, samt sikkerhetsfotoceller, lysgardiner og laserscannere.
På samme måte som i standardproduktene, finnes sikkerhetskomponenter for direkte tilkobling til bussen, og via tilkoplingsmodul. I dette tilfellet må både AS-Interface modulen og komponentene som tilkobles være godkjent for bruk i sikkerhetsapplikasjoner.
Kodetabell
AS-Interface arbeider generelt med fire databit. Fra sikkerhetsmodulene vil disse bitene “toggle”, dvs. endre seg kontinuerlig etter et unikt mønster for hver modul. Dette kalles kodetabellen, og denne læres og lagres i sikkerhetsmonitoren. Kodetabellen for hver sikre slave består av en 8x4 bits tabell.
Ved hver syklus sammenlignes innlært med aktuell verdi. Dersom det er avvik her, løser sikkerhetsmonitoren ut, og applikasjonen går i sikker status. ”Safety at Work” kan benyttes i applikasjoner i henhold til kategori 4, EN 954-1. Godkjenning for bruk i SIL 3 (Safety Integrity Level), i henhold til IEC 61508, er underveis.
Konfigureringen av sikkerhetsmonitoren må gjøres av personer som kjenner anlegget/maskinen i detalj, og som er ansvarlig for hvordan sikkerheten skal fungere. Et PC-basert program, med symbolbibliotek for de ulike sikkerhetskomponenter og funksjoner, benyttes for dette.
Validering
Når applikasjonen har fått et navn, og vi har merket av for hvilke komponenter som skal inngå, er vi klar til selve konfigureringen. Med såkalt “ drag and drop“ tar en tak i symbolene for komponentene som benyttes, og plasserer dem i den aktuelle kolonnen for utganger.
Når dette er utført, må konfigureringen lastes ned fra PC til sikkerhetsmonitoren. Deretter må kodetabellen læres og sikkerhetsloggen skrives ut, eller lagres, på PC. Kodetabellen må læres inn i normal tilstand, det vil si at ingen av sikkerhetskomponentene kan være aktivert. Sikkerhetsloggen beskriver i klar tekst hvilke komponenter som inngår i sikkerhetsapplikasjonen og hele AS-Interface nettverket.
Før oppstart krever systemet “Validering “. Dette er en bekreftelse på at sikkerhetsloggen er lest, og at den er i henhold til anlegges kravspesifikasjon. Programmererens navn og et passord må legges inn. Når dette er utført, er anlegget klart til start. Husk at alle sikkerhetsfunksjoner må testes før anlegget settes i drift.