HELSE

Ikke vanskelig å sikre boliger mot vannbåren biologisk forurensning

Det er hverken dyrt eller vanskelig å montere sin egen hygieniske barriere for å sikre at drikkevannet er rent nok om vannverket skulle svikte.

Roald Pettersen har 35 års erfaring med å gjøre drikkevann sikkert. Her er han på en jobb for å vedlikeholde renseanlegget til over hundre hytter som deler på vannforsyning, og hvor UV-behanlig er en viktig komponent for å sterilisere vannet.
Roald Pettersen har 35 års erfaring med å gjøre drikkevann sikkert. Her er han på en jobb for å vedlikeholde renseanlegget til over hundre hytter som deler på vannforsyning, og hvor UV-behanlig er en viktig komponent for å sterilisere vannet. Foto: Vannbehandling
16. juni 2019 - 06:12

De aller fleste store byer i Norge har kontroll på vannkvaliteten. Men ikke over alt. Mindre kommuner kan ha utfordringer, både med kilden, investeringer i renseteknologi og med kompetansen.

Men de som vil sikre på egen hånd kan gjøre det. Det er ikke så kostbart lenger. Vi har snakket med Roald Pettersen i selskapet Vannbehandling på Rygge. Han har holdt på med vannledning i 35 år og sett hvordan feltet har utviklet seg.

– Vi har faktisk solgt en del anlegg til Askøy nå hvor folk vil sikre sin egen vannforsyning. Nå har vannverket der borte brukt mye klor for å få has på bakterier og virus og det setter også smak på vannet. Anlegg som tar en husstand eller en hytte fjerner både partikler, lukt og biologisk forurensning. Prisen på et slikt ligger på rundt 15 000 kroner og ev montering, sier han.

Stort tilbud

Det er mer enn ti selskaper som selger og monterer vannrenseanlegg i Norge. De fleste baserer seg på å drepe bakterier og virus med intenst UV-lys. I praksis en lampe som lyser inn i vannet og som lynraskt bryter ned DNA i mikroorganismene.

– For at UV-rensingen skal være mest mulig effektivt trenger vi et mekanisk filter som fjerner partikler ned til 5 mikron. Blir partiklene større enn det kan bakterier og virus som er inne i dem overleve lysbehandlingen. Samtidig blir selvfølgelig også bedre når vi fjerner partikler. Vannet sendes videre til et karbonfilter hvor kjemikalier som klor absorberes og det gir vannet bedre smak. Helt til slutt blir vannet UV-behandlet, sier han.

Et slikt filter kan håndtere en vannstrøm på 45 liter i minuttet. UV-lampen leverer en energi på mer enn 40 mJoule og det sikrer at mikroorganismene dør.

Drikkevannsforskriften

Enkelt: Et enkelt anlegg til en bolig eller hytte består av et partikkelfiler, et kullfiler og et rør i rustfritt stål. Her strømmer vannet forbi et kvartsglassvindu hvor en en 40 watts UV lyskilde belyser vannet og dreper mikroorgansimene. <i>Foto:  Vannbehandling</i>
Enkelt: Et enkelt anlegg til en bolig eller hytte består av et partikkelfiler, et kullfiler og et rør i rustfritt stål. Her strømmer vannet forbi et kvartsglassvindu hvor en en 40 watts UV lyskilde belyser vannet og dreper mikroorgansimene. Foto:  Vannbehandling

Det er ikke noe lovverk som hindrer folk å drikke sitt eget sølevann, men straks man skal dele en vannkilde, med andre må man følge den nye drikkevannsforskriften. Da må du sørge for at vannet har en god nok kvalitet, sier Pettersen på telefon til tu.no. Han driver vedlikehold på et vannforsyningsanlegg til hytter som forsyner mer enn hundre av den med vann.

– Jeg tror langt flere enn de som har drikkevannsbehandling i dag burde ha det. For 20 år siden trodde bransjen at dette ville bli mye større enn det det har blitt. Det at vi har så godt drikkevann er gjelder ikke over alt, sier han.

Vis mer

Mer enn en vei til mål

UV-bestråling er nok den mest effektive måten å behandle drikkevann på, men det er også mulig å bruke klor og ozonbehandling for å drepe bakterier og virus. Begge metodene har god virkning, men er ikke like effektive mot enkelte parasitter som UV.

Krever vedlikehold

Et hjemmeanlegg er svært enkelt i bruk, men krever at man skifter filtrene. Hvor ofte avhenger av hvor mye forurensing det er snakk om, men normalt hver 8. måned. I tillegg må man sørge for å renhold kvartsglasset som leder lyset fra UV-lampa inn i vannstrømmen.

– Vanligvis holder det må tørke av det, men er det misfarget av metaller i vannet kan det trengs kjemisk rensing for å fjerne fargen, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Vi har fått en god del forespørsler fra både private og til kommuner som vil sikre drikkevannsforsyningen. Filtrering og UV-behandling er rimelig for private, men til kommuner er det snakk om større anlegg. Noe som er aktuelt nå er såkalte nødkloranlegg. De kan være stasjonære eller fastmontert og beregnet på å sette til klor om det skulle oppstå en situasjon med oppblomstring av bakterier og virus. I større anlegg er også ozon mye brukt til rensing og for å fjerne misfarging av vannet. Gassen virker også fellende på mangan som kan fanges opp i filtrene, men her snakker vi om anlegg i millionklassen, sier daglig leder i Unik filtersystem Arne-Johnny Boge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.