Den østerrikske skigiganten Fischer ble nylig frikjent etter at de ble saksøkt av det norske fjellskimerket Åsnes' eiere.
Retten slo fast at Fischer ikke har begått patentinngrep. Åsnes hevdet Fischers nye system for å feste kortfeller på fjellski var et inngrep i deres patent.
Dommen ble avsagt i Oslo tingrett tirsdag denne uken og ble sendt partene onsdag.
Les også: Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere
Saksøkt i september
I september saksøkte Åsnes' eiere den østerrikske skigiganten Fischer og den norske importøren Finor.
Åsnes krevde at Fischer fikk salgsforbud for deres nye kortfellsystem til fjellski - «Easy Skin». I praksis ville et slikt forbud ha ført til at Fischer ikke kunne solgt deres nye fjellskimodeller i Norge.
Bakgrunnen for kravet, er at Åsnes mener Fischers nye system er «en direkte utnyttelse» av Åsnes-patentet fra 2003.
Les også: Toyota gir bort 5.680 patenter
– Rip off
– Nå er ikke jeg patentingeniør, men i mitt hode, når jeg så det første gangen, var det en form for «rip off» av den løsningen som Åsnes har brukt mange år på å innarbeide i markedet, sa Åsnes-sjef Frank Juklestad i retten i januar.
Østerrikske Fischer og den norske importøren Finor hevdet på sin side at de ikke hadde gjort noe galt, og at deres løsning er en helt annen enn Åsnes' patenterte kortfellsystem.
I retten la de vekt på at Fischer gjorde grundige undersøkelser og søkte patentfaglig rådgivning før konseptet ble lansert.
Les også: Skrur fra hverandre BMW – selger kunnskapen til Kina
«Inngrepshull»
Stridens kjerne var hvorvidt festesystemet til Fischers kortfell inneholder elementer nevnt i ett av patentkravene i Åsnes' patent.
Retten tok utgangspunkt i de enkelte trekkene i patentkravet og sammenliknet disse med trekkene i Fischers fellekonsept. Et av trekkene her er begrepet «inngrepshull», som Fischers advokat brukte mye tid på i retten.
Retten konkluderte med at de fleste av trekkene ikke gjenfinnes i Fischers løsning.
Les også: Fjellski-diskusjon i tingretten: - Er ikke et hull en åpning?
Bevis fra 80-tallet
Subsidiært hevder Åsnes-eierne at Fischer har utnyttet Åsnes-patentet, selv om løsningen skulle bli vurdert til å være noe forskjellig.
Retten mener imidlertid at to sveitsiske patenter fra 1980-tallet, som Fischer la frem som bevis, gjør at Åsnes' patent kun er et alternativ til kjente utførelsesformer for å feste skifeller.
Retten legger også vekt på forskjellen Fischers løsning og patentet:
«Når retten likevel har kommet til at modifikasjonene ikke var nærliggende skyldes dette den øvrige tekniske forskjell mellom Fischer Easy Skin og patentets krav 5 og 6. Nemlig at man har smalnet inn fremre ende av fellen og festet et smalt beslag i enden slik at dette kan trekkes gjennom hullet i skien, for deretter å hekte beslaget inn i et feste som befinner seg i noe avstand fra hullet», heter det i dommen.
– Velbegrunnet
– Vi synes at dommen er riktig, den virker velbegrunnet, sier Steinar Lie i advokatfirmaet Bryn Aarflot.
– Den sier klart at det ikke er noen identisk utnyttelse av patentet og at ekvivalenslæren ikke kan strekkes så langt som motparten ønsket, sier han.
Han er prosessfullmektig for Fischer og Finor i saken.
– Den er så klar at vi håper Active Brands lar den bli stående, sier han.
Dømt til saksomkostninger
I retten fortalte Åsnes-sjefen at de har tapt rundt én million kroner i omsetning i Norge det siste året. Han mente tallet sammenfalt godt med salgstallene for Easy Skin-skiene som Fischer måtte oppgi til retten.
Åsnes krevde opprinnelig erstatning for det påståtte patentinngrepet. Nå er de idømt saksomkostninger på 797.000 kroner. Dommen er enstemmig.
– Vi har ikke fordøyd alle aspektene av dommen ennå. Men vi var ute etter en avgjørelse i saken og det har vi hvert fall fått. Nå vil vi gå gjennom dommen og vurdere om vil foreta oss noe mer i løpet av en uke, sier Åsnes-sjef Frank Juklestad til Teknisk Ukeblad.
– Det er selvsagt ikke det utfallet vi hadde håpet på, legger han til.
Dommen er ikke rettskraftig, ankefristen er først om én måned.
Les om flere patenttvister.