Det kan bli en skikkelig folkefest i Frognerparken i Oslo år også.
Astrofysisk institutt ved UiO, Norsk Astronomisk Selskap og Nysgjerrigper ønsker å markere den verdenshistoriske begivenheten Venus-passasjen, med et storslått arrangement i Frognerparken i Oslo. I undringens, nysgjerrighetens og forskningens navn slår vi oss sammen og inviterer til festival tirsdag 8. juni.
Følg Venus-passasjen med solformørkelsesbriller, spesielle kikkerter eller på en 40 kvm stor skjerm som vi setter opp i Frognerparken. Ikke en gang dårlig vær kan stoppe begivenheten. Vi har gardert oss med overføringer av bilder fra flere steder i landet.
En rekke aktører innen astronomi, realfag og teknologi vil delta i Frognerparken under markeringen av det mest sjeldne og spesielle himmelfenomenet vi får oppleve. Det blir aktiviteter, informasjon og masse moro for både store og små.
Venus-passasjen
Venus-passasjer er de mest spesielle og viktigste himmelfenomener menneskene kan oppleve. Årets Venus-passasje blir bare den femte som noensinne er observert. Fordi den forrige fant sted i 1882, er det ingen nålevende mennesker som har sett en Venus-passasje!
Forrige gang fenomenet var synlig fra Norge, i 1769, reiste vitenskapelige ekspedisjoner verden rundt for å bestemme avstandene i rommet. På veien fant de både Australia, New Zealand og avstandene i vårt solsystem. I våre dager er avstandene velkjente, men denne gangen kan Venus-passasjen hjelpe oss å finne liv på fjerne kloder!
Denne våren kan skoleelever og andre i både vårt land og resten av Europa, Afrika og Asia, benytte sjansen til selv å måle avstandene til Solen og til Venus. Vi får neppe flere sjanser i vår levetid! Informasjon og påmelding finnes på www.astronomi.no.
Nysgjerrigper 2004
Konkurransen Årets Nysgjerrigper er en årlig nasjonal konkurranse hvor grupper av elever eller hele klasser deltar med vitenskapelig prosjektarbeid. Formålet er å stimulere barn og unge til å finne svar på egne spørsmål gjennom prosjektarbeid, hvor de må arbeide systematisk og ta i bruk flere fag. Frist for innsending av bidrag er 1. mai.
Alle barn og unge i 1.-7. klasse kan delta. Arbeidet skal ende i en rapport, slik at juryen kan orientere seg om hvordan arbeidet er gjennomført. I juryen sitter forskere, forskningsformidlere og pedagoger fra hele landet. Vitensenternettverket er vertskap for de regionale jurymøtene.
Vinnerne får tre opplevelsesrike drømmedager i Oslo i tillegg til heder og ære under prisutdelingen. Det deles ut pengepremier til fire andre vinnerbidrag og alle mottar tilbakemelding fra juryen, diplom og premie. Mer informasjon om Årets Nysgjerrigper finner du på www.nysgjerrigper.no.
Nysgjerrigper er Norges forskningsråds tiltak for elever og lærere i barneskolen. I tillegg til konkurransen Årets Nysgjerrigper rommer tiltaket blant annet Nysgjerrigper-bladet som i dag har nærmere 80 000 lesere, lærerveiledning i vitenskapelig arbeidsmetode og nettstedet www.nysgjerrigper.no som formidler forskning til barn og unge.