På Vinterkonferansen 2009 i Amsterdam er Lundberg klar på at det er behov for kjernekraft hvis man skal klare å redusere CO 2-utslippene.
– Flere og flere land åpner nå opp for det. Det er i hvert fall feil av Tyskland å avvikle kjernekraften, sier Lundberg til Teknisk Ukeblad.
I sitt foredrag stilte han også spørsmålet om det er klokt å avvikle kjernekraften før man har en teknologi for CO 2-fangst på plass.
– Er det smart å gjøre investeringene før vi har en riktig teknologi? Det kan bli kostbart, samt at vi må leve med disse investeringene i mange år.
Behov for mer nett
En annen utfordring er nettet og hvordan det skal utvikles, mener Vattenfall-toppen.
– Vindkraften bygges i store konsentrasjoner på steder hvor det blåser mest og ikke finnes kunder. Kraften må fraktes til kundene, sier Lundberg.
Han fortsetter:
– Når man åpner markedet og det er en prisforskjell, kommer det til å bli mer handel. Vi har et underskudd på overføringskapasitet. Vi kan ikke bare skylde på de som har ansvaret for å bygge ut nettet. De sliter med holdninger som ”Not in my backyard”, og det kan være at vi må akseptere at det må bygges tekniske løsninger som viser seg å bli dyrere, for å nå målet om 20 prosent fornybar energi innen 2020.
Felles nordisk strategi
Lundberg etterlyser en felles nordisk nettstrategi.
– I dag er utbygningen styrt av nasjonale krefter. Spørsmålet er om vi ikke har behov for en felles nordisk strategi, sier visepresidenten, som derimot ikke ønsker seg for mye politisk innblanding i markedet.
– Er grønn el et så farlig produkt at man ikke kan tillate fri handel av det? Dette er et brudd mot frihandelsprinspippet i EU.