NETTARKIV

Atomkraft: Kan ikke bruke norsk thorium

29. jan. 2008 - 10:14

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har laget en egen betenkning om thoriumutvinning fra Fensfeltet, som thoriumutvalget har benyttet i sitt arbeid. Denne publiseres ikke før thoriumutvalget legger frem sin rapport senere denne måneden.

Lite konsentrert

Ved å se på tidligere og ferske undersøkelser av mineralogien i Fensfeltet, har NGU funnet et problem ved norsk thorium: Det vil være vanskelig å lage et mineralkonsentrat med høyt thoriuminnhold.

NGU har benyttet mikroskopiske analyser for å finne ut i hvilke mineralfaser thorium sitter. Vanligst er thorium i fosfatmineralet monazitt, men det opptrer også i oksider og silikater, i tillegg til noen fluorkarbonat-mineraler.

– Thorium i Fensfeltet opptrer i flere mineralfaser, noe som gjør det vanskeligere å få tatt ut et konsentrat. I tillegg er kornstørrelsen nede i mikron-størrelse, noe som gjør det ekstra dyrt å lage et konsentrat, sier seniorforsker Arne Bjørlykke i NGU til TU.no.

– Ikke fra Norge

Det betyr at selv om det finnes mellom 100.000 og 200.000 tonn thorium i Fensfeltet, så vil det være økonomisk og teknisk vanskelig å utvinne store mengder thorium fra feltet.

– Vi vil ikke uttale oss om hvorvidt det er liv laget for en thoriumreaktor i Norge, men hvis det blir en økning i thoriumforbruk til kjernekraftverk så vil thorium komme fra andre kilder enn Norge, sier Bjørlykke.

I strandsand fra Australia, India og Brasil opptrer thorium i tungmineralet monazitt, og monazitten inneholder opptil 10-15 prosent thorium. Denne monazitten løser seg enkelt i svovelsyre slik at thoriumoksid kan felles ut.

– Det vil være dyrere å utvinne norsk thorium fra karbonatitter enn å importere thorium fra utlandet, legger han til.

Vil importere

Bjørlykke vil ikke avskrive muligheten for norsk thoriumutvinning, men sier at dersom det blir snakk om å hente ut noe fra Fensfeltet så vil ikke thorium være hovedproduktet:

– Thorium vil sannsynligvis være et biprodukt i en annen prosess. Det er mange sjeldne jordartssedimenter i Fen, og finner man en økonomisk prosess for å utvinne disse kan det også bli aktuelt å ta ut thorium, sier Bjørlykke.

Seniorkonsulent Øystein Asphjell i Thor Energy sier det ikke er aktuelt med gruvedrift i Norge på kort sikt. Selv om Thor Energys datterselskap Thor Mining eier mineralrettigheter i Fensfeltet, er planen å importere thorium fra utlandet dersom det blir snakk om et thoriumkraftverk i Norge.

- Det er nok thorium på verdensmarkedet som biprodukt fra annen produksjon, og det er svært billig, sier Asphjell.



Ut i verden med thorium

Thor Energy vil være ledestjernen for alle som vil ha CO 2-fri kjernekraft uten store avfallsproblemer. Deres datterselskap, Thor Production, ser på muligheten for å etablere et kjernekraftverk i Norge.

— Vi har fått veldig mye kunnskap om hele syklusen fra thorium som råstoff til opparbeiding av brennstoff, produksjon av kjernekraft og til behandling av avfall. Samtidig har vi skaffet oss gode kontakter rundt om i verden, sier seniorkonsulent Øystein Asphjell i Thor Energy.

Tror på prosjektet

I dag er det uransektoren som dominerer på verdensmarkedet. Derfor har Thor Energy startet datterselskapet Thor Technology som skal utvikle nøkkelteknologi for thoriumanlegg.

De tror de har gode muligheter til å etablere en sertifisert prosess for produksjon av thoriumbaserte brenselstaver og selge lisenser på denne. I april vil Thor Production være kommet langt nok til å velge teknologi og partnere i det videre arbeidet med kommersialiseringen.

— Det arbeidet vi gjør på teknologisiden er ikke avhengig av konklusjonene til det statlige Thoriumutvalget. Men selvfølgelig vil det være en stor fordel om det blir bygget et thoriumbasert kjernekraftverk her i landet. Det vil automatisk gi store synergieffekter ikke minst på kompetansesiden, sier Asphjell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.