Det som for de fleste vil være et viktig kriterie ved valg av mobiltelefon er prislappen, og da er det veldig greit at mobilprodusentene har kjørt en svært agressiv prisstrategi i år.
PS! Om prisen er det eneste som teller og du kun er ute etter en telefon til ringing og SMS bør du lese denne guiden.
Vi har allerede tatt for oss fem svært gode telefoner til 3000 kroner, som kan klassifiseres som "medium" når vi snakker om pris.
1500 - 2500 kroner: Sony Ericssons hjemmebane
I dag skal vi gå ned et nivå, og se nærmere på telefonene vi mener er best i prisklassen 1500 - 2500 kroner. I år har du flere smarttelefoner enn noensinne tidligere i dette segmentet, som i stor grad domineres av Sony Ericssons Android-modeller.
Et grep Sony Ericsson har gjort i år, som vi har veldig sansen for, er at produsenten ikke har holdt tilbake på maskinvaren i noen av telefonene sine. Her har selv de rimeligste Android-modellene fått 1 GHz-prosessor og kraftig grafikkbrikke.
LES OGSÅ: Slik blir Sony Ericsson i år
Sony Ericsson Xperia Active - ca 2400 kroner
Xperia Active overlever både fjelltur og fest, og er attpåtil en skikkelig spreking.
Om du for eksempel bor i Norge beregner vi sannsynligheten for at du har opplevd fuktskade på telefonen eller kjenner noen som har opplevd fuktskade på telefonen til å være 100 prosent.
Det koster deg rett rundt 2400 kroner å sikre deg mot dette kjipe fenomenet. Dette er prislappen på Sony Ericssons første vanntette Android-telefon: Xperia Active.
Som navnet tilsier er dette en telefon laget for deg som liker å frekke deg til i skog og mark, og som ikke går av veien for en løpetur i regnet. Telefonen har en hendig og grei størrelse, og du får med en stropp som lar deg feste den på overarmen. Praktisk om treningstøyet ditt er av den tettsittende sorten.
I tillegg til å være vanntett og sporty, er Xperia Active også kjapp som få. Her får du samme prosessor og grafikkbrikke som i Xperia Arc, men med mindre skjerm og lavere oppløsning er Active langt mer lettdrevet - noe du merker i form av strålende respons.
Lydkvaliteten er god både i samtaler og ved musikkavspilling, og du får et helt greit kamera. Denne telefonen er et eksempel på en strålende allrounder med noe attåt.
Les test av Sony Ericsson Xperia Active
Sony Ericsson Xperia Mini - ca 1700 kroner
Er du ute etter en rimelig lettvekter er Xperia Mini et svært bra valg.
Sony Ericsson Xperia Mini er blant de minste Android-modellene du får tak i, samtidig som den også er blant de rimeligste.
Telefonen kjører på samme maskinvare som Xperia Active, og har også den samme skjermoppløsningen. Dette betyr at vi også her snakker om en sprek og responsiv telefon. Med et flott brukergrensesnitt, god lyd og bra kamera er dette en telefon som er lett å like.
Størrelsen setter naturlig nok begrensninger for skjermstørrelsen, som er på tre tommer, men så er dette heller ikke telefonen for deg som setter surfing og film øverst på kriterielisten - den er for deg som vil ha en hyggelig, liten og sprek telefon til en fin pris.
Les test av Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Mini Pro - ca 2000 kroner
Xperia Mini (t.v.) og Xperia Mini Pro.
På samme måte som i fjor kom Sony Ericsson i år med to medlemmer i Mini-familien.
Xperia Mini Pro veier drøyt 37 gram mer enn Xperia Mini, noe som skyldes at den har fått et utskyvbart fulltastatur.
Til tross for den begrensede størrelsen har Sony Ericsson laget et svært vellykket tastatur med mye luft mellom tastene. At det attpåtil er gjort plass til piltaster er også ganske imponerende.
Foruten fysiske taster er telefonen identisk med Xperia Mini.
Les test av Xperia Mini Pro
Sony Ericsson Xperia Neo - ca 2400 kroner
Xperia Neo gir deg veldig mye for pengene.
Xperia Neo har falt en god tusenlapp i pris siden den først kom på markedet, noe som gjør den til det kanskje beste kjøpet du kan gjøre i dag, målt i hva du faktisk får per krone.
Skjermen i telefonen har en størrelse på 3,7 tommer, noe vi har forstått er den foretrukne skjermstørrelsen for en svært stor målgruppe. Skjermen er både skarp og responsiv og funker flott til både film og surfing.
Den har den samme prosessoren og grafikkbrikken som resten av Sony Ericssons Android-telefoner (bortsett fra Xperia Arc S, som har fått noe høyere klokkehastighet), noe som betyr at den fint greier dra det meste du finner på Android Market uten trøbbel.
Kameraet er også i toppklasse. Dette er den beste kameratelefonen du finner til under 2500 kroner. Legg til at du også får god lydkvalitet i musikkspilleren og i samtaler, HDMI-utgang og en kompakt design så blir de få svakhetene telefonen har ganske ubetydelige med tanke på prisen.
Les test av Sony Ericsson Xperia Neo
Sony Ericsson-konkurrentene
Selv om Sony Ericsson utvilsomt er den sterkeste spilleren i 1500-2500-kronersklassen er det ikke slik at de ikke har konkurranse.
Motorola Defy- ca 2200 kroner
Motorola ble den første mobilprodusenten som laget en vanntett Android-telefon da MB525 Defy kom på markedet i mai i år. Denne telefonen har ikke like kraftig maskinvare som Xperia Active, men den har til gjengjeld større skjerm og høyere oppløsning.
Dette gjør den mer egnet til spill, surfing og andre oppgaver der det er greit å ha litt oversikt.
Den har også bra lydkvalitet ved musikkavspilling og i samtaler, og gjør en jevnt over grei jobb - selv om den altså ikke føles like sprek som Xperia Active, og heller ikke har like bra kamera.
NB: Motorola har også laget en oppgradert versjon av telefonen, som heter Defy Plus. Denne har blant annet kraftigere prosessor og grafikkbrikke, så den er mest sannsynlig en hel del sprekere.
Les test av Motorola Defy
HTC Wildfire S - ca 2000 kroner
Wildfire S er liten og trivelig.
HTC Wildfire S er en liten og lett Android-telefon til rett under 2000 kroner.
Selv om den ikke kommer i nærheten av ytelsen i Sony Ericsson-telefonene gjør den en grei jobb på det aller meste, og den har i tradisjonell HTC-stil også bra byggekvalitet.
Her får du også god talekvalitet og bra batteritid, og telefonen fremstår som en fin inngang til Android-verdenen for de som er nysgjerrige men ikke vil bruke for mye penger.
PS! HTC kommer i disse dager også med modellen Explorer, som har gummiert overflate og koster enda mindre enn Wildfire.
Les test av HTC Wildfire
HTC Chacha - ca 2400 kroner
Chacha er laget for Facebook-slavene.
HTC ChaCha er en liten og grei Android-telefon med et bra fysisk fulltastatur og alle de vanlige teknologier og funksjoner du forventer av en Android-modell i dag.
Den har også en dedikert Facebook-tast som forenkler Facebook-aktivitetene dine, så om du er like hekta som for eksempel Mobili-redaktøren vil du sette pris på denne.
Telefonen er imidlertid mye mer enn Facebook. Fulltastaturet kommer godt med om du skriver mye e-post, men ikke er så glad i berøringsskjerm, og ChaCha leverer ellers både god talekvalitet og bra batteritid til en fin pris.
Les test av HTC ChaCha
LG P970 Optimus Black - ca 2500 kroner
Optimus Black har flott skjerm og trivelig pris.
Om du er ute etter en rimelig telefon med diger og lyssterk skjerm er Optimus Black definitivt verdt å se nærmere på. Denne har sunket mye i pris siden den kom på markedet i sommer, og ligger nå på rett under 2500 kroner.
Telefonen er en fin alrounder som gjør en grei jobb på det aller meste, og både spill, nettleser og andre mellomtunge funksjoner flyter helt fint.
Lydkvaliteten i samtaler er også bra og batteritiden er godkjent.
Er du ute etter en pen og grei telefon med stor og skarp skjerm får du altså god valuta for pengene her.
Les test av LG Optimus Black
LES OGSÅ: