Partene har hatt lange og grundige diskusjoner som har endt med dette utfallet, ifølge Nussir-direktøren.
– Det er et selskap vi har stor respekt for, og vi ønsker de alt vel. Det er egentlig uproblematisk å ta en slik beslutning, sier direktør Øystein Rushfeldt i Nussir til Altaposten.
Aurubis oppgir i sin melding at etter å ha fulgt prosjektet en stund, innser de at enkelte sosiale aspekter ved prosjektet må veie tungt, og at de derfor har valgt å avslutte avtalen med Nussir.
– Selv om vi anerkjenner gruveselskapets tilnærming til nullutslipp av CO2, så må alle kriterier for bærekraft være oppfylt, slik vi ser det, sier Michael Hellemann i Aurubis i meldingen.
Det er rett over ett år siden det ble kjent at de to selskapene hadde inngått en avtale med en potensiell verdi på 10 milliarder kroner.
– Positive til kjemisk sammensetning
Den gang sa Rushfeldt dette til TU:
– De har vært veldig positive til den kjemiske sammensetningen i vår forekomst og til gruvedriften som vil være helelektrifisert.
Gruveselskapet Nussir har flere ganger forsøkt å foreta undersøkelser i Repparfjorden i Hammerfest, men demonstranter har en rekke ganger stanset arbeidet. Demonstrantene er kritiske til at masse skal dumpes i Repparfjorden.
Rushfeldt vil ikke si noe om disse demonstrasjonene er en medvirkende årsak til at intensjonsavtalen mellom Nussir og Aurubis nå avsluttes.
– Det vil jeg ikke kommentere. Vi og Aurubis har hatt en samtale, og denne samtalen er mellom oss, sier han.
Leter etter nye kjøpere
Selskapet vil nå lete etter nye kjøpere til kobberet de skal utvinne i Repparfjorden.
Planen er at dette skal bli en av Europas største kobbergruver. Tilbake i februar 2019 fikk selskapet konsesjon fra regjeringen til gruvedriften.
– Vi er trygge på at deponeringen ikke vil skje med uakseptable virkninger for miljøet og sjømatnæringen, sa daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da konsesjonen ble gitt.
Repparfjordaktivistene på sin side gleder seg over nyheten. Leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie, mener at Aurubis må ha lyttet til motstanden.
– Nå er det over og ut for Nussirgruva, sier hun.
Norske samers riksforbund (NSR) reagerer også positivt.
– Når en av verdens største kobberprodusenter ser at gruveprosjektet til Nussir ikke er forenelig med deres samfunnsstandarder, så gir det et veldig sterkt signal, sier NSRs presidentkandidat Silje Karine Muotka i en pressemelding.
Artikkelen er oppdatert etter første publisering med flere opplysninger.