Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter i et nytt forsvarspartnerskap med USA og Storbritannia. Partnerskapet får navnet Aukus og åpner for at de tre landene kan dele teknologi som dekker blant annet nettsikkerhet, kunstig intelligens, undervannssystemer og langtrekkende angrepsevner.
Det kunngjorde USAs president Joe Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison på et videomøte onsdag kveld norsk tid.
– I dag inngår våre land neste generasjons partnerskap ved å bygge på et sterkt grunnlag av etablert tillit, sa Morrison.
– Vi har alltid sett verden gjennom den samme linsen. Vi har alltid hatt tro på en verden som fremmer frihet, respekterer menneskeverd, rettsregler, selvstendige lands uavhengighet, og fredelig sameksistens mellom land, sa han.
– Vi har behov for å kunne se både på det nåværende strategiske bildet i regionen og på hvordan det kan komme til å utvikle seg, sa Biden.
Johnson sa at alliansen vil gjøre det mulig for de tre engelskspråklige demokratiene å styrke sine bånd og styrke fokus i det han kalte en stadig mer komplisert del av verden.
Kritikk fra Kina
Kinas regjering kaller avtalen for «svært uansvarlig».
– Den undergraver fred og stabilitet i regionen på alvorlig vis, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Zhao Lijian.
Før avtalen ble inngått, forsøkte en høytstående tjenesteperson i Biden-administrasjonen å tone ned ideen om at alliansen skulle ha til hensikt å fungere som et avskrekkingsmiddel mot Kina i regionen. Alliansen retter seg ikke mot noe enkelt land, uttalte vedkommende.
Torsdag inviterte den australske statministeren Kinas president Xi Jinping til samtaler, til tross for at høynivåsamtaler mellom Australia og Kina er frosset og spenningsnivået mellom de to landene økende.
– Det er en åpen invitasjon til president Xi for å diskutere andre saker, sa Morrison.
Atomdrevne ubåter
Som del av partnerskapet får Australia tilgang på atomubåtteknologi.
– Vi planlegger å bygge disse atomubåtene i Adelaide i Australia i tett samarbeid med USA og Storbritannia, sa Morrison.
Atomubåtene er ikke ment til å utstyres med atomvåpen, uttalte lederne.
– Ubåtene skal drives av kjernefysiske reaktorer, ikke utstyres med atomvåpen, understreket Johnson, som sa at avtalen har til hensikt å ivareta sikkerhet og stabilitet i det indopasifiske området, samt skape arbeidsplasser i Storbritannia.
Har droppet fransk avtale
Avtalen falt ikke i god smak i Frankrike. Franske Naval Group har tidligere forhandlet fram en avtale verdt om salg av konvensjonelle ubåter til Australia.
– Australia ønsket ikke å gå videre til neste fase i programmet, noe som er en stor skuffelse for Naval Group, som har tilbudt Australia konvensjonelle ubåter av ypperste yteevne, uttaler selskapet til nyhetsbyrået AFP.
Og den franske utenriksminsteren er enda tydeligere:
– Det er virkelig et bakholdsangrep. Vi hadde etablert et tillitsforhold til Australia, men denne tilliten er blitt brutt, sier Jean-Yves Le Drian til radiokanalen France Info torsdag.
– Jeg er svært sint i dag, og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, føyer han til.
– Vil gjøre gull til gråstein