NYHETSBREV

– Automatisering er selve limet i hele konseptet

Oljeserviceselskapet Roxel vil ha mange ben å stå på. Det betyr både olje/gass og landbasert virksomhet. Så de kombinerer tradisjonell mekanikk med automatisering.

25. aug. 2014 - 07:00

Lederne i Roxel fant et bygg som var betydelig større enn de trengte. Det var i dårlig stand, og måtte gjennom omfattende innvendig renovering. Men teknologidirektør Sigve Sandvik og de andre lederne i Roxel er ikke helt som andre, derfor leide de like godt hele bygget.

Ventil på tegnebordet

– Vi fikk testet ut en del nytt teknisk utstyr da vi renoverte bygget. Så etablerte vi like godt en teknologipark, og nå ser vi spesielt etter selskaper som passer sammen med vår egen virksomhet, gjerne gründerbedrifter, sier Sandvik.

I tillegg sitter han etter oppgraderingen med en idé om å lage en ny ventil for himlinger. I den vil han integrere ventilasjon og varme, kjøling, lysstyring og trådløst nett. Om alt går etter planen blir det en IFU-kontrakt (Industriell Forskning og Utvikling) der en kunde og Innovasjon Norge blir de to øvrige partene.

– Den ventilen skal også være koblet til varmeovner, den skal styre alt. Da vi renoverte dette bygget klarte vi å redusere energibruken med 30 prosent uten å gjøre noe med vinduer eller isolasjon.

Les om: Brenner seg ikke i solen

Roxel og Sigve Sandvik har dannet Tasta Teknologipark for å samle gründerbedrifter. Målet er å samle likesinnete bedrifter med felles interesser.
Roxel og Sigve Sandvik har dannet Tasta Teknologipark for å samle gründerbedrifter. Målet er å samle likesinnete bedrifter med felles interesser.

FoU-fase

Alle Roxel-selskapene har i dag en samlet omsetning på nær 350 millioner kroner og mer enn 170 ansatte. Veksten har vært voldsom siden starten i 2011, da var de kun tre.

– Vi er nå ferdige med etablering, branding og strategi er på plass. Nå entrer selskapet en FoU-fase der vi skal utvikle produkter som er unike for Roxel.

Nytt måleutstyr

Sammen med Universitetet i Göteborg forbereder Sandvik og Roxel utvikling av helt nytt måleutstyr for mengdemålinger av returslam.

– Dagens returmålinger er ikke gode nok, mud eller slam som blir presset inn i sprekkdannelser blir ikke registrert godt nok, det blir heller ikke gass som kommer inn, sier Sandvik.

Sandvik forteller at Universitetet i Göteborg har høy kompetanse på sensorer, de har jobbet tett med både SensoNor og Mercedes Benz. Utviklingsprosjektet skal inneholde en programvarepakke, sensorer og det rent mekaniske utstyret.

Totalkostnadene for nyutviklingen er estimert til 10–12 millioner.

Les om: Måler med akustiske overflatebølger

Antikollisjon

Automatikerne og ingeniørene hos Roxel vil se på et nytt system som er bedre på å hindre kollisjoner for utstyr som jobber mot boreaksen på en plattform. Kravene fra Petroleumstilsynet er at antikollisjonssystemene skal være uavhengig av styresystemene.

– Det er de sjelden, i de fleste tilfellene gir Petroleumstilsynet dispensasjon, hevder Sandvik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Han ser for seg et system som ikke bruker GPS, men som er basert på sensorer plassert i et maskineri som beveger seg.

Spredt eierskap

Roxel så dagens lys i 2011 da Sandvik, sammen med Dag Øyvind Meling og Trond Ferkingstad, kjøpte Risa elektriske. Senere er en rekke selskaper kjøpt. Nå består Roxel AS av 11 forskjellige selskaper. De tre gründerne kjøper 51 prosent av selskapene. Roxel har mer enn 100 investorer. Gründerne ønsker at nøkkelpersoner og ledelse i de forskjellige selskapene skal ha eierandeler.

Roxels virksomhet er delt inn i en landbasert del og en offshorebasert del. Eierne mener de to er i motfase, og at en slik fordeling sikrer at oppdrag skal være tilgjengelige. Av de 11 selskapene er det slett ikke alle som har automatisering som førsteprioritet.

Les om: Varmegjenvinning reduserer kostnader

Roxel tjener også penger på utleie av generatorer og annet utstyr som de selv har modifisert for offshorebruk.
Roxel tjener også penger på utleie av generatorer og annet utstyr som de selv har modifisert for offshorebruk.

Automatisering er limet

– For meg er automatisering selve limet i hele konseptet. Uten automatisering har vi ingenting. Når vi får en kontrakt med pumper, sensorer og maskiner så er det alltid et tungt element av automatisering. Det er automatiseringen som gjør at vi fremstår som en troverdig teknologibedrift.

I løpet av de neste tre årene er planen å doble antall selskaper. Sandvik regner med at det blir fem nyetableringer og syv oppkjøp. De planlegger vekst innenfor offshoresektoren, til tross for at betydelige innsparinger er varslet fra de store aktørene.

Oppgradering i Nordsjøen

– Vi ser at det er en stor riggpark der ute som må oppgraderes, det er mer enn 30 av dem, forteller Sandvik.

For et par måneder siden etablerte Roxel, sammen med en engelsk partner, et mekanisk reparasjonsverksted for boreutstyr. Også det er tilsynelatende fjernt fra automatisering.

– Men vi trekker kundene til oss, når vi har det mekaniske er det lettere å ta oppgradering av automatisering.

Les om: Flow-Teknikk solgt til Sverige

Isfrie rømningsveier

På skip og boreplattformer er det brukt varmekabler som skal sikre isfrie rømningsveier og arbeidsplasser. I dag er de støpt fast, og de er en kilde til omfattende vedlikeholdskostnader for rederier og operatører. Vibrasjoner og bevegelser i skrogene fører til kabelbrudd, og det må hakkes opp og støpes på nytt. Her har Roxel et nytt produkt i støpeskjeen som kombinerer automatisering med helt andre fag.

– Vi vil erstatte de innstøpte kopperkablene med mer fleksible løsninger som tåler mer. I tillegg vil vi utvikle styresystemer som i mye større grad enn i dag er i stand til å føre effekten dit det er behov, til de stedene der det er folk. Vi vil bruke sensorer, blant annet temperatursensorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.