ARKIVNYHETER

Automatisert suksess for stressless

Veslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
3. mars 2003 - 10:00

Sykkylven: Selskapet trosser hylekoret fra norsk industri og satser på produksjon i Norge. Stresslessen selger som hakka møkk. Hver dag sendes 1250 stoler fra det lille stedet Ikornnes på Sunnmøre og ut i den store verden. I et tungt Europa-marked klarte J.E. Ekornes A/S å øke fjorårets eksport med over ti prosent, mens den samlede norske møbeleksporten ble redusert med ni prosent. Det totale salget kom opp i vel 1,8 milliarder kroner og vel 3/4 av dette skjedde utenlands.

I stedet for å flagge ut produksjonen, satses det på ny fabrikk, nye automatiserte produksjonslinjer og enda flere ansatte.

- Alle våre 1378 ansatte har hele tiden fokus på effektivitet og forbedringer. Tross gode resultater føler vi også trusselen om utflagging på kroppen, forteller driftsingeniør Jan Kato Klokk. - Folk er stolt av å jobbe i Ekornes. Ansatte er bevisste på at vi må jobbe smart og effektivt for at det ikke skal lønne seg å flagge ut.

Fabrikkdirektør Ola Arne Ramstad understreker at Norge var et høykostland lenge før krona ble sterk i fjor: - Vi har produsert i et høykostland i mange år og har bevisst valgt en langsiktig strategi som gjør at vi kan være konkurransedyktige selv om vi produserer i Norge. Bedriften har et produktivitetsdrivende lønnssystem med akkordlønn for å få mest mulig lønnsom produksjon. Til gjengjeld gis det rom for individuelt tilpassede arbeidstider og skiftordninger. Ansatte får også utbetalt en andel av månedslønn, avhengig av resultatet, i form av aksjer i Ekornes-konsernet.

Ordrestyrt produksjon

Spør en hvilken som helst voksen person på gata om de vet hva en Stressless er, og du vil garantert få positivt svar fra 90 prosent. Hva er det som gjør møbelfabrikken Ekornes til en suksess i et marked der konkurrenten sliter og går konkurs eller flagger ut?

Ramstad er ikke i tvil: - Stikkord er produktutvikling, markedskonseptet, merkevarebygging, organisering og langsiktig målrettet fokusering på rasjonell produksjon. I tillegg er produksjonskapasiteten økt enormt siden 94/95 da Ekornes gikk på børs. For ti år siden laget vi 350 Stressless pr. dag. Nå er vi oppe i 1250 stoler pr. dag. Årets mål er 1350, mens vi med den nye fabrikken har kapasitet på 2000 stoler. Vi har investert i ny skumfabrikk og er i ferd med å flytte inn i ny sysal og tilskjæringsavdeling for hud. Vi utvider også arealet for produksjon av stålkomponenter. I tillegg fikk vi økt produksjonskapasiteten da vi i 1997 kjøpte opp Vestlandske møbler as som ligger bare noen hundre meter unna.

Stikkord: rasjonalisering

I dag har Ekornes-konsernet fem fabrikker fordelt på Ikornes (inkludert Vestlandske) som står for alle Stressless-produktene; Hareid og Stranda produserer sofaer, Grodås er en spesialfabrikk for trekomponenter og Fetsund har all madrassproduksjonen. Stressless-produktene (stoler, sofaer og krakker) utgjør 72 prosent av selskapets omsetning. Svane-madrassene står for 12 prosent av salget, mens resterende sofaproduksjon rundt 12 prosent.

Produksjonstiden for en Stressless for ti år siden var sju arbeidstimer. I dag lages en stol på tre timer. Dette skyldes blant annet standardisering av komponenter som inngår i møblene.

- Det gir oss store volum av samme komponent som igjen gir oss mulighet til å automatisere og spesialisere produksjonsprosessene på den enkelte komponent. Dette gjelder stålkomponenter som utgjør bæresystemet i stolene, trekomponenter i fot og armlener samt skumproduksjonen, forteller Ramstad. Bedriften har i stor utstrekning tatt i bruk roboter i komponentproduksjonen og utviklet tekniske løsninger internt eller i samråd med leverandører.

Fullautomatisering

- Målet er å automatisere produksjonen så langt det er lønnsomt og mulig, og så skal mennesker stå for kontroll, oppfølging og kvalitetssikring av produktene. Spesielt vil komponentproduksjonen bli ytterligere automatisert ved hjelp av roboter og teknisk utstyr. Roboter som i prinsippet kan være i drift døgnkontinuerlig.

Stålkomponentene støpes inn i skumputer som igjen får trekk av skinn eller stoff. Foten består av bøkefiner. All pussing, beising og lakkering av treproduktene skjer i robotceller. Fabrikken har i dag 35 håndteringsroboter i arbeid. Den delen av produksjonen som fremdeles krever menneskelig arbeidskraft er i hovedsak knyttet til til skjæring og søm av trekk samt montasje og pakking.

Møblene produseres kun etter ordre og det finnes nesten ikke lager på fabrikken. Kun del-lager for et par timers produksjon. Totalt har konsernet investert 300 millioner kroner i det nye fabrikkanlegget som snart tas i bruk. I tillegg investeres det årlig for 50-70 millioner i nytt produksjonsutstyr i fabrikkene.

Har lært av nedturene

Asbjørn Sjåstad er hovedtillitsvalgt ved J.E.Ekornes A/S på andre året. Han har jobbet på monterings- og pakkeavdelingen siden 1984 og har vært med på både oppturer og nedturer. - Vi var nesten teknisk konkurs på slutten av 80-tallet etter at vi tapte 600-700 millioner kroner på flere katastrofale oppkjøp av møbelfabrikker i Sverige, Danmark og Tyskland, forteller han.

Da Jens Petter Ekornes kom tilbake som direktør i 1990, foreslo de ansatte å gå ned i lønn for å redde bedriften. På grunn av dette fikk ledelsen og styret i stand en refinansieringspakke og produksjonen ble reddet.

- En erkjennelse fra denne perioden var at lokal kunnskap og kjennskap til arbeidsforhold og mennesker var avgjørende for å lede en bedrift som vår. I tillegg til Jens Petter Ekornes har nåværende konsernsjef Nils-Fredrik Drabløs og styreformann de siste ti årene Olaf Kjell Holtan vært viktige nøkkelfigurer. Siden 1990 har vi tjent penger hvert år.

I 1993 nådde overskuddet 50 millioner kroner, og de ansatte ble overrasket med å få tilbakebetalt det de hadde gått glipp av med lønnsreduksjonen.

- Nå har vi i tillegg fått bonusavtale basert på driftsresultatet. For 2002 ble bonusen 90 prosent av månedslønna som fra før er lønnsledende innen møbelproduksjon i Norge.

Stort sykefravær

Det er hardt fysisk arbeid ved fabrikken og sykefraværet har steget jevnt og trutt i perioden 1994-2001. I fjor opplevde de imidlertid en gledelig nedgang. - Det er nok mange faktorer som spiller inn. Sykefraværet øker generelt i hele samfunnet, i tillegg har vi en del belastningsskader på grunn av hardt fysisk arbeid. Vi har en god arbeidsplass og ansatte ved Ekornes føler både trygghet og stolthet ved å være ansatt her. Lojaliteten er stor og mange av de som begynner ved fabrikken blir værende, understreker Sjåstad.





Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.