INDUSTRI

Avdanket i Hydro - på topp i Grenland

Anders J. Steensen
16. nov. 2008 - 09:03

Porsgrunn: Da StatoilHydro i fjor høst rasjonaliserte organisasjonen med å tilby alle over 58 år en gyllen pensjonsavtale, frigjorde selskapet store teknologiske og menneskelige ressurser.

Langt fra alle grep golfkøllene fatt, men fikk jobb i nye oljeselskaper eller i leverandørindustrien.



Gyllen mulighet

Siden Hydros olje- og gassvirksomhet hadde sin forskningsavdeling på Herøya, ble medarbeidere her også tilbudt sluttpakken.

Da så Grenland Group sitt snitt til å høste erfarne medarbeidere fra lokalområdet og samtidig få inn nøkkelkompetanse de tidligere ikke hadde.

Viktig kompetanse

– Vi kom i dialog om hvordan de kunne utnytte vår kompetanse. Vi fikk anledning til å bygge opp en veldig spennende konstellasjon. For oss betød det mye at vi kom inn i et spennende miljø og at vi ikke var alene, rent faglig sett. Det er mye kompetanse i Grenland Group, sier Frank Ellingsen.

– Det ga oss en ny hverdag og et solid teknisk miljø å gå inn i. Vi ønsket å gjøre dette. For oss betyr dette at vi kan fortsette med mye av det arbeidet vi holdt på med tidligere, men nå fra en annen posisjon i verdikjeden. Utfordringen er å se hele verdikjeden fra idé til ferdig produkt på en slik måte at vi kan bidra positivt til selskapets bunnlinje, sier Per Eivind Gramme.



Har nettverket

En fordel for Grenland Group er de to veteranenes omfattende nettverk.

– Vi kommer ikke fra det store intet. Nettverket vi har bygget opp er fortsatt aktivt. Det er verdifullt for Grenland Group at vi kan videreutvikle samarbeidet vi har med både andre leverandører og oljeselskaper, sier Ellingsen.

– Som leverandører må vi husholde mer enn vi gjorde tidligere. Vi må tjene penger hver dag. Men det betyr ikke at vi ikke har interessante oppgaver hver dag. Gøyfaktoren nå er minst like stor som den var tidligere, understreker Gramme.



Samme arbeidssted

Gruppen som Ellingsen er i ferd med å bygge opp, holder til i de samme lokalene som Hydros forskningsavdeling holdt til i tidligere.

Slik sett er det liten forandring for de to veteranene. Men siktemålet til en leverandørbedrift er annerledes enn for et oljeselskap.

– Vi må tenke kommersielt. Her har vi muligheten til å utvikle produkter som kan kommersialiseres gjennom Grenland Group. Tidligere ble mange av våre ideer videreført av andre samarbeidspartnerne. Nå kan vi høste selv, sier Gramme. Han er ekspert på separasjonsprosesser.



Prosessen er kjerneområdet

Nettopp separasjonsprosesser og væskestrømmer vil være et kjerneområde for avdelingen som skal arbeide med konsepter og prosessdesign.

De har allerede oppgaver knyttet til flytende produksjonsskip og prosessanlegget om bord.

– Aktuelle problemstillinger vi ser på er f.eks. tilknytning av nye felt til eksisterende infrastruktur – Tie-in. Hva skjer av utfelling og emulsjonsdannelse når forskjellige oljekvaliteter blandes i et prosesstog? For å få hjelp har vi innledet et nært samarbeid med Ugelstadlaboratoriet ved NTNU Sintef og IFE, forteller Gramme.



Trenger flere

– Vi er i støpeskjeen. Hittil har vi brukt tre måneder på å etablere avdelingen samtidig som vi leverer resultater til våre kunder. Vi er nå i en fase der vi knytter oss opp mot Grenland Groups tunge ingeniørmiljøer i Sandefjord og Oslo. Det inspirerende for meg er jo å se at dette blir et meget slagkraftig miljø som kan påta seg krevende oppgaver for olje- og gassindustrien. Parallelt blir det viktig framover å rekruttere nye medarbeidere med riktig kompetanse for å møte etterspørsel og forventninger i markedet. Det skal være en blanding av erfarne og nyutdannete, sier Ellingsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.