I flere tiår har forskerne vært klar over at Universet består av mye mer materie enn den vi klarer å observere. Den synlige materien består av lysende stjerner, galakser og gass, samt mørke gass- og støvskyer som avslører sin eksistens på annen måte.
- Studier av hvordan digre galakser roterer, viser at kanskje 90 prosent av alt stoffet i disse er ukjent. Ulike teorier har sagt at denne såkalte mørke materien har vært eksotiske partikler, sorte hull og merkelige former for energi, opplyser stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Stjerne gir svar
Ferske funn av lyssvake ministjerner forklarer hva noe av denne materien består av, og gir dermed forskerne ny kunnskap om et av astronomiens største mysterier. En metode utviklet av nordmannen Sjur Refsdal ga forskerne den første indikasjonen allerede for seks år siden. Da oppdaget forskerne et tilsynelatende usynlig objekt som var mye lettere enn vanlige stjerner.
Ved hjelp av et 8,2 meter stort europeisk teleskop i Chile og Romteleskopet Hubble har forskerne nå klart å ta et bilde av det mystiske objektet. Det viser seg å være en bitteliten, rød og kjølig stjerne.
Vanskelig å fange
- Trolig finnes det et stort antall av disse lettvekterne rundt omkring i galaksene. De kan i så fall forklare en hel del av den manglende materien. Fordi disse stjernene er så små og lyssvake, er de umulige å observere dersom de er langt borte. Selv denne ministjernen, med sin moderate avstand på 600 lysår, var meget vanskelig å fotografere med et av verdens største teleskoper, forteller Røed Ødegaard.
Stjernens masse er mellom fem og ti prosent av Solens.
Under en fjerdedel av materien i Universet består av normale atomer og molekyler. Av denne normale fjerdedelen ser det ut til at bare en fjerdedel sender ut lys og stråling så vi kan observere den. Resten av materien er såkalt mørk og har ukjent oppbygning og karakter. I over 10 år har forskerne jaktet på denne skjulte materien.