FORSVAR

Planlegger Nato-base i Finland: – Vil være viktig i forsvaret av Finnmark

Et nytt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland kan få svensk ledelse. Skulle det bli krig, vil basen bli viktig også for Norge, mener professor Tormod Heier.

Svenske soldater ved grensa mellom Norge og Finland under øvelsen Nordic Response i mars i år. Nå kan et nytt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland få svensk ledelse
Svenske soldater ved grensa mellom Norge og Finland under øvelsen Nordic Response i mars i år. Nå kan et nytt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland få svensk ledelse Foto: Heiko Junge/NTB
16. sep. 2024 - 10:50

På en pressekonferanse i Stockholm mandag fortalte Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans finske kollega Antti Häkkänen om planene for basen.

Den skal ligge i Lappland, den nordligste delen av Finland. Formålet er å gjøre det lettere å raskt sette inn flernasjonale Nato-styrker om en krise oppstår.

Finland har bedt Sverige lede hovedkvarteret, og den svenske regjeringen er positiv til det. Mellom 15 og 30 svenske stabsoffiserer kan bli utplassert i Lappland.

– Vi er beæret over å bli spurt, sa Jonson på pressekonferansen.

Han understreket samtidig at planleggingen av hovedkvarteret er i en tidlig fase.

Kan binde opp styrker

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, sier til TV 2 at Nato-styrker på basen kan binde opp store russiske styrker i en krisesituasjon.

Dette er russiske styrker som ellers kunne vært brukt til å forsvare marinebasene og atomstyrkene på Kolahalvøya.

– Det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Lappland vil være viktig i forsvaret av Finnmark, mener Heier.

Han antar at også Norge vil få oppgaver i den nye Nato-styrken i nord. Blant annet vil det være viktig å sikre sømløs planlegging for allierte styrker som skal operere på begge sider av den norsk-finske grensa.

– Samme sikkerhetsmiljø

– Samtidig vil norske stabsoffiserer ved hovedkvarteret i Lappland også være opptatt av hvordan norske og allierte styrker kan manøvrere på kryss og tvers i terrenget nord for polarsirkelen, sier Heier.

Forsvarsminister Antti Häkkänen sier det er mange grunner til at Finland har bedt Sverige lede hovedkvarteret.

– Vi deler samme sikkerhetsmiljø, så det er ganske naturlig.

Ifølge Svenska Dagbladet skal ordningen sikre at Finland kan bruke mer ressurser på forsvaret av de sørlige og mer tettbefolkede delene av landet.

Dersom det skulle bryte ut krig, vil det i stedet være Nato som vil lede styrkene ved basen.

Invasjonen av Ukraina

Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble Finland medlem av Nato året etter. I mars i år ble også Sverige opptatt som medlem.

Tidligere er det etablert Nato-hovedkvarterer med såkalte framskutte landstyrker i en rekke andre medlemsland med grense til Russland. Norge har lenge hatt soldater utplassert på en slik base i Litauen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

På hovedkvarteret i Lappland er imidlertid ikke planen å stasjonere flernasjonale Nato-styrker permanent.

Lappland, det nordligste av de finske landskapene, grenser både til Russland, Sverige og Finnmark. En endelig avgjørelse om Nato-basen skal ikke være tatt, men den kan være i drift innen utgangen av 2026. 

Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø.
Les også

Norge, Sverige og Finland enige om å etablere militær transportkorridor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.