Ny membranteknologi kan omdanne svært forurenset avløpsvann til rent vann. Det kan redde mange liv og spare millioner for sykdommer.
Ikke alle land er like godt forsynt med fornybart vann som her i Norge.
Vi kan glede oss over 100 000 ferske kubikkmeter pr. person årlig. I Israel er man ikke like heldige. Her supplerer naturen hver innbygger med skarve 500 kubikkmeter årlig.
- 20 prosent av verdens befolkning har ikke tilgang til sikkert drikkevann, og 50 prosent mangler tilfredsstillende sanitære forhold. Årlig dør 3,4 millioner mennesker av vannrelaterte sykdommer. Det sier professor ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Hallvard Ødegaard til forskning.no
I i-landene er slike problemer stort sett løst av vannforsynings- og avløpsteknologi, men penger er et stort hinder for en slik utvikling i u-landene.
Institutt for vann- og miljøteknikk har jobbet med rensing i snart 30 år og nå mener de at membranteknologi peker seg ut som en spesielt lovende metode.
Ved å filtrere det forurensede vannet gjennom et membran med variabel porestørrelse, kan ioner, molekyler og partikler holdes igjen på innsida.
Valget av membran kan derfor tilpasses formålet og til og med rense vannet for bakterier og virus.
Slik membranrensing er allerede i bruk flere steder i verden og kan, ifølge Ødegaard, rense vann som ikke en gang klorbehandling gjør drikkbart.
I tillegg er membranteknologien billig i bruk og kan rense vann for ti kroner pr. kubikkmeter.