Ringeriks-Kraft har nå bestemt seg for å stoppe den planlagte utvidelsen av Vittingfoss kraftverk.
Da utbyggingen lå an til å bli 50 prosent dyrere enn «break-even»-prisen, satte styret stopp for prosjektet.
Sju kroner
Bare to av sju interessenter ga pris i anbudsrunden som ble avsluttet i mai.
– Og de prisene var vesentlig over våre budsjettkalkyler. Med en pris på over 140 millioner kroner for en mulig produksjonsøkning på 23 GWh nærmet vi oss sjukroningen per utbygd kilowattime. Det gir for lite lønnsomhet og for stor risiko, sier direktør Ole Sunnset i Ringeriks-Kraft til TU.no.
Selskapet kjøpte kraftstasjonen i Numedalslågen i 2004. Den har en midlere produksjonskapasitet på 115 GWh. Utbyggingsplanene, som omfatter større volum og forbedret virkningsgrad, skal øke kapasiteten med 20 prosent – 23 GWh.
Kronekurs og kraftpris
Da prosjektet startet for tre år siden, lå grovkalkylen for å ruste opp anlegget på 80 millioner kroner. Før anbudsprosessen startet var den justert til vel 100 millioner kroner. Og etter anbudene å dømme, har ikke stagnasjonen i byggenæringen ført til lavere utbyggingskostnader.
Svakere krone har også medført kostnadsøkning ettersom mye av det elektromekaniske utstyret skal kjøpes i euro. Da Vittingfoss-prosjektet ble kostnadsberegnet var det med en eurokurs på 7,90. Nå koster euroen 15 prosent mer, over ni kroner.
I tillegg påpeker Sunnset at kraftprisen har falt i takt med finanskrisa. Prisene i Nord Pools forwardmarked har falt med cirka ti øre per kWh siden august i fjor, og framtidsutsiktene er høyst usikre.
Savner forutsigbarhet
– Dette er nok ikke det eneste utbyggingsprosjektet som lider denne skjebnen i disse dager. Og de uberegnelige rammevilkårene er ikke akkurat noe positivt bidrag, sier Sunnset.
Ringeriks-Kraft-styret påpeker i sitt vedtak at endringen i grunnrenteskattesystemet i 2007 sammen med endringer i beregningen av særskilt eiendomsskatt for kraftverk i fjor påfører prosjektet en betydelig kostnadsøkning. Ifølge selskapets beregninger må kraftprisen være nesten 6 øre/kWh høyere for å kompensere for skatteskjerpelsene.
– I tillegg skaper manglende framdrift av sakene med Grønne sertifikater og andre støttesystemer stor usikkerhet for prosjekter som Vittingfoss, skriver styret.