Nøytrinoene utgjør den største partikkelmassen i universet nest etter fotoner. Men de er uhyre små, nesten uten masse, og lar seg svært vanskelig observere og påvirke. Derfor kaller forskerne dem også spøkelses-partikler.
Forvirret forskerne
De dannes i Sola og andre stjerner, men forskerne har i 30 år blitt forvirret av at det tilsynelatende er altfor få nøytrinoer i Sola. Forskerne ved partikkelobservatoriet Sudbury Neutrino Observatory i Canada oppdaget nylig at Sola ikke produserer alle typer nøytrinoer, men bare de såkalte elektron-nøytrinoene. Disse endrer seg deretter til to andre typer: Muon-nøytrinoer og tau-nøytrinoer.
Til Teknisk Ukeblads danske søstertidskrift Ingeniøren sier professor Kimmo Kainulainen fra Nordisk Institut for Teoretisk Fysik (Nordita) at oppdagelsen bekrefter fysikernes teorier om Sola, og fjerner noe av usikkerheten omkring nøytrinoenen og deres eksistens.
– I det kosmiske puslespillet er dette kun en liten brikke. Det vil komme mange slike fremskritt i vår forståelse av universet i dette tiåret, uttaler professoren optimistisk til Ingeniøren.