Brummundal: Det er ingen vibrasjoner i bakken. Vi hører bare en lav durende lyd. Men i en plastbeholder kan vi se en økende mengde borekaks etter hvert som Badger Explorer graver seg nedover. Noen centimeter får holde for denne gang. Den er likevel kommet 2,2 meter ned i bakken etter vellykkede tester i vår.
–Testen av Badger Explorer er banebrytende. Aldri tidligere har man gjennomført noe lignende. Prototypen har boret seg noen meter ned i bakken, borekakset er transportert og separert inni maskinen og deretter komprimert til en plugg i hulrommet bak maskinen. På nåværende tidspunkt ville vi ikke bore lengre enn noen meter fordi vi kunne fått problemer med å få Badgeren opp igjen, sier administrerende direktør i Badger Explorer, Kjell Erik Drevdal.
Badger Explorer skal gjøre leteboring mulig uten bruk av en rigg. Det er en autonom robot som graver seg ned i grunnen for å lete etter olje. Der går den tapt for alltid. Dette er nemlig en engangsboremaskin som tetter igjen hullet bak seg med sedimentene den graver ut. Det eneste som kommer opp til overflaten er en tynn elektrisk kabel. Gjennom kabelen får boremaskinen strøm og kan sende tilbake målingsresultater.
We consider the Badger Explorer to be a potential“Game Changer“ in exploring for hydrocarbons.
ExxonMobil og Statoil, 2005 |
Ute i skogen
Teknisk Ukeblad og noen utvalgte oljeselskaper er med på demonstrasjon av Badger Explorer i Brumundal. ExxonMobil, Shell og Statoil, som er partnere i prosjektet, har fått den samme omvisningen uken i forveien.
– Det virker kanskje litt spesielt at vi er langt inne i innlandet for å teste banebrytende offshoreteknologi. Men det var her vi fant den rette bergarten. Det var avgjørende for valget av plassering, sier administrerende direktør i Badger Explorer, Kjell Erik Drevdal.
Han er oppildnet av de vellykkede testene.
– Nå har vi bevist at konseptet fungerer. Det gjenstår selvsagt en del, men vi er et skritt nærmere kommersialisering.
En fullskala modell av boremaskinen vil bli 18 til 25 meter lang. Den tar med seg mange forskjellige sensorer som skal søke etter hydrokarboner og teste reservoarkvaliteten.
Fremdeles usikkerhet
Boreekspertene på demonstrasjonen virker svært begeistret. Men de stiller mange vanskelige spørsmål.
– Hvordan skal dere klare å få hele kabelen inn i ”Badgeren”? Hvordan klarer dere å gjennomføre en hel boring uten å slite ut borekronen? Kabelen vil degraderes, hvordan unngår dere lekkasje i hullet den etterlater seg? Hvordan vil den takle et møte med vanskelige bergarter som flint?
– Vi bruker en kabel som er svært tynn og som pakkes slik at vi kan spole flere tusen meter av den i ”Badgeren”. Tester viser at borekronen ikke slites ut på grunn av at boringen foregår meget skånsomt med nøyaktig kontroll og minimalt med vibrasjoner. Etter å ha gjennomført flere simuleringer og tester føler vi oss også sikre på at pluggen vil være tett, uten mulighet for lekkasje av væsker og gass nedenfra. I det videre løp vil vi bore og teste i andre og vanskeligere bergarter enn den sandsteinen som vi har testet i Brumunddal, svarer Drevdal.
– Lykkes dette, blir det en ”game changer”. Det er utrolig spennende. Men utfordringene er enorme. Jeg anslår det som 10 prosent sannsynlig at dette lykkes, sier en ekspert i et stort oljeselskap til Teknisk Ukeblad.
Store besparelser
Selv om Badger Explorer skulle lykkes, vil den ikke erstatte bruken av rigger. Dersom man gjør et funn, må man fremdeles bore avgrensings- og produksjonsbrønner på tradisjonell måte. Men den vil gjøre det mye billigere for selskapene å lete etter olje.
Utviklings- og strategidirektør i Badger Explorer, Kjell Markman, sier kostnadsbesparelsene ved bruk av boreroboten vil være vesentlige - selv om maskinen går tapt for alltid.
– Dette blir en mellomting mellom elektromagnetiske undersøkelser og tradisjonell boring. Vi anslår at det vil gi en kostnadsbesparelse på 75 til 90 prosent i forhold bruk av borerigg. De totale operasjonskostnadene vil ligge på anslagsvis 15 millioner dollar.
Kostnadsgevinstene kommer først og fremst fordi man ikke trenger å bruke en borerigg.
– Effekten av å hente data raskere en dagens metoder og dermed redusere beslutningsprosessen for utvikling av eventuelle funn, vil kunne ha store kostnadsmessige fordeler for kundene.
Ved å sette ut flere Badgere vil det være mulig å kartlegge et større område på relativt kort tid. En annen fordel med Badgeren er at man heller ikke borekaks til overflaten. Dermed slipper man å reinjisere kaksen eller frakte den til land.
Banebrytende
– Testen av Badger Explorer er banebrytende. Aldri tidligere har man gjennomført noe lignende. Prototypen boret seg noen meter ned i bakken, borekakset ble transportert og separert inni maskinen og deretter komprimert til en plugg i enden av maskinen. Vi ville ikke bore lengre enn noen meter fordi vi kunne fått problemer med å få den opp igjen, sier Markman.
Badger Explorer vil bruke under 1 prosent energi av det en leterigg vil bruke på en tilsvarende operasjon.
Må gjøre endringer
– Vi har nå utført en vellykket test som beviser at konseptet er gjennomførbart. Utviklingsprosjekter av revolusjonerende teknologi som Badger Explorer er beheftet med mye risiko og usikkerhet, i og med at dette er helt upløyd mark. Men vi har ikke støtt på noen utfordringer som ikke har vært overkommelige, sier administrerende direktør Kjell Erik Drevdal.