Forskerne undersøkte tarmbakterien Escherichia coli, og hvordan den klarer å lime seg fast på og komme seg inn i cellene.
Forksningen ble ledet av doktor Stephen Matthews, dosent i "chemical and structural biology" ved Imperial College i London.
Bakteriene fester seg til og kommer seg inn i celler ved hjelp av to proteingrupper kalt adhesiner og invasiner.
Effektiviteten til disse definerer hvor aggressive angrepene er. Forskerne fant at DR-varianten av adhesinene er de verste, for de skaper diare, infeksjoner, tarminfeksjoner og urinveisproblemer. De later dessuten til å hjelpe til i utviklingen av salmonella.
Smarte er de og: De lurer vertscellen til å tro at de har lov til å bruke en inngang - også kalt reseptorenhet - på den, en port som normalt styrer kroppens immunrespons og som kalles DAF. DAF står for Decay Acceleration Factor.
- Nå som vi vet hvordan bakteriene fester seg og angriper kan vi raskere finne kjemisk/genetiske motmidler mot dem, sier doktor Matthews.
Dr Matthews' gruppe ved Imperial brukte universitetets NMR (nuclear magnetic resonance) spektroskopi for å studere de nanometerstore adhesinene. Så nå er krangelen endelig over, de ulike mikrobiologene imellom, for nå er det fastslått at det som limer bakteriene fast er proteingruppen fimbriae.