Knut Jørgensen, som nå leder Barcode-utbyggingen, blir prosjektdirektør for det nye regjeringskvartalet.
– Det blir utrolig spennende å lede utbyggingen av noe som aldri har blitt gjort tidligere. Å lede arbeidet med det nye regjeringskvartalet blir utrolig spennende, sier han til Teknisk Ukeblad.
Utfordrende med sikkerhet
Jørgensen har ledet en rekke større bygg- og anleggsprosjekter, og har i tillegg til å lede Barcodeutbyggingen vært med på utbyggingen av både Østfoldbanen og dobbeltspor mellom Skøyen og Asker.
Fra 1. juni skal han nå han ansvar for det viktige arbeidet med å planlegge, prosjektere, bygge, ferdigstille og overlevere et nytt regjeringskvartal.
– Hva blir den største utfordringen med å lede utbyggingen av et såpass spesielt prosjekt?
– Sikkerheten vil ha en helt annen betydning for dette prosjektet enn for andre prosjekter. I tillegg gjør kombinasjonen av nettopp sikkerhet og offentlig tilgjengelighet prosjektet til noe helt annet enn andre byggeprosjekter, sier han.
– Hva tar du med deg fra Barcodeutbyggingen til utbyggingen av det nye regjeringskvartalet?
– Barcode består av 80 prosent kontorlokaler. Det er det hele arealet til regjeringskvartalet skal bestå av. Det er dermed mange av løsningene fra Barcode som kan brukes til nytt regjeringskvartal, sier Jørgensen.
Les også: Norges første og verdens største innendørs skiarena kan bli utsatt
Fra privat til offentlig
Administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, sier Jørgensens brede erfaring var avgjørende for stillingen som prosjektdirektør.
– Knut Jørgensen har både hatt ansvar for noen av de mest kompliserte offentlige prosjektene innen samferdsel, og han har ledet en av landets største byutviklingsprosjekter i Bjørvika i Oslo. Det er veldig få som har en slik bredde i kompetansen, og jeg er glad for at vi har fått tak i den beste, sier han.
Jørgensen, som går fra privateide Vedal AS, har tidligere jobbet i det offentlige, og er forberedt på andre rammer enn det han har i dag.
– Den største forskjellen på privat og offentlig utbygging er finansieringen. Utover det tror jeg ikke forskjellene på å lede offentlige og private utbygginger er så store, sier han.
Les også: 12 megadammer som endret verden
Kontinuitet og gjennomføring
Det er først om åtte til ti år det nye regjeringskvartalet vil stå klart.
Arbeidet startet i oktober med rivingen av S-blokka. Og nå har seks konsulentteam startet arbeidet med å se på hvordan det nye regjeringskvartalet kan utformes.
– Selv om selve byggingen ligger et stykke fram i tid, har det vært viktig å få på plass en prosjektdirektør allerede nå. Det er viktig at prosjektdirektøren kommer inn tidlig i prosessen for å sørge for kontinuitet, god gjennomføring og sikre det viktige arbeidet i tidligfasen, sier Nikolaisen.
Les også:
Dette kan bli Norges første innendørs skianlegg