I 1946 byttet den sveitsiske ingeniøren Albert Kaufmann ut nåla på konas symaskin med et sagblad og oppfant stikksaga.
I dag finnes det et stort utvalg av stikksager fra alle de store verktøyprodusentene. Vi har sett på syv ulike modeller, fra de billige i forbrukerklassen til de dyre og robuste i proffklassen.
Akkurat som i 1946 er fortsatt den viktigste funksjonen i stikksaga et sagblad som går opp og ned trukket av en veivmekanisme. Nå har de fleste stikksager i tillegg en såkalt pendelmekanisme. Det er et lite hjul nederst ved foten som skyver sagbladet framover når bladet skal trekkes opp, og mater det inn i det man sager. Det øker sagehastigheten betydelig, og reduserer kraften du må presse sagen framover med. Pendling egner seg godt til saging i konstruksjonsvirke, hvor det ikke er så nøye med at det fliser opp litt. Graden av pendling kan stilles i flere trinn. Bruker du saga til metall og til veldig pene kutt må pendlingen skrus av.
- Slipemaskiner på batteri: Alle gjør jobben, men én utmerker seg
Ulike grep - unike funksjoner
Det er to hovedmåter å bygge stikksager på. Noen har et håndtak i form av en bøyle som gjør dem behagelige å føre. Andre er bygget med sylindergrep hvor grepet er selve motorhuset. Det gjør det vesentlig enklere å sage nedenfra og opp, og det å gripe på toppen av huset gir etter vår mening litt bedre plass til begge hender for kontroll med saga. På bøylesager må man gripe foran med den andre hånda om man vil bruke begge.
Ulempen med sylindergrep er at motorhuset kan bli vel stort for små hender. Makita krever størst hender, mens Blå Bosch har det smaleste grepet av sagene med sylindergrep. Likevel er diameteren flere centimeter større enn på bøylesagene.
Alle sagene utenom Black&Decker og grønn Bosch har en plastplate klipset til foten som gjør at de glir lettere over det man sager. Alle kan stilles inntil 45 grader til hver side får å kutte på skrå. Vanligvis sitter foten med et skue, men Ryobi, Makita og DeWalt har en spak som gjør det mye lettere å stille vinkel.
En funksjon som bare finnes på Makita og Milwaukee er autostart som gjør at saga holder lavt slagtall når du starter opp og så øker når den belastes. Det er rett og slett nydelig.
Når du sager langs en linje blir det mye spon som har en tendens til å legge ser på streken. Det er to måter å fikse det på. Det ene er å ha et støvavsug, og noen av sagene kommer med et slik som går gjennom eller rundt foten. Den andre måten er å blåse bort sponet, som noen sager gjør ved å lede kjøleluft rundt sagbladet.
Skulle sagbladet brekke eller bli slitt, måtte man før slåss med en festeskrue for å få på et nytt blad. Alle sagene i denne testen har et hurtigfeste som gjør at bladet fester seg øyeblikkelig og er like lette å ta ut.
- Batteri-snøfresere: Kan de gjøre jobben? Vi har testet
Sagbladet er viktig
Det er ikke nok med en god sag. For å sage effektivt må du ha et skarpt blad tilpasset oppgaven.
– Du må tenke på hva du skal sage i før du velger blad. Og så må du vurdere hvor pene kutt du trenger. Sager du i konstruksjonsvirke som skal dekkes av plater er effektivitet viktigere enn utseende. Da kan du velge et blad som er vigget, det vil si hvor relativt grove tenner vekselvis er bøyd litt ut til sidene. Da kan du kjøre stikksaga i full hastighet og med maks pendling, både på tvers av og langs fibrene i treet, sier distriktssjef i Bosch Norge, Børre Larsen.
Er det snakk om fine kutt trengs et helt annet blad. Da skal man ha et glatt blad der hver tann er slipt så skarpt som mulig.
Grovere tenner, det vil si blader med et lavt TPI – tenner per tomme-nummer – sager raskere, men river opp mer materiale.
Det finnes blader tilpasset de fleste materialer, ikke bare tre. Noen er laget for bestemte metaller og stålkvaliteter, andre for isolasjonsmatter, gulvlaminater eller materialer med glassinnhold. Det finnes også blader med hardmetalltenner for keramikk.
De fleste sagblader sager materialet når bladet går opp, men det finnes også blader som sager nedover, omtrent som en håndsag. De er beregnet på å sage helt uten at det blir oppflising på siden man sager fra.
- Trådløse propper til musikk og samtaler: Vi har testet 8 modeller
Slik testet vi
For å teste ytelsen til sagene valgte vi å sage to meter langs veden i 48 x 198 konstruksjonsvirke av gran. Hver av sagene starter i et 10 mm hull i enden av streken med maks utslag på pendlingen. Alle sagene fikk et nytt, kapabelt stikksagblad av typen Bosch T234X.
Sagene ble dyttet framover så raskt det lot seg gjøre. Basert på slagtall, slaglengde og pendelbevegelsene ventet vi forskjeller, men langt fra den enorme forskjellen vi opplevde. Den raskeste Milwaukee-saga var akkurat 3,5 ganger raskere enn saga fra Black&Decker, og mye mer behagelig å jobbe med. Men selvfølgelig også 4,3 ganger dyrere.
Denne testen er i ytterpunktet av hva slike sager blir brukt til. Skulle vi sage mange slike kutt er en sirkelsag eller en dykksag å foretrekke.
I praksis er bruker man helst stikksaga til lettere jobber, og den skinner det skal sages kurver. Her må vi trekke fram blå Bosch, som har laget en egen føringssko som kan gli langs en dykksagskinne for å sage rett, eller sage sirkler ved å brukes som en slags passer. Genialt.
Vi har ikke testet hvor langt du kommer på ett batteri. Både fordi du kommer svært langt selv på et lite batteri, og fordi de fleste har skjønt at det lønner seg å holde seg til et fåtall merker – så man kan ha flere batterier og samme lader til mange verktøy.
- Vi har testet dem: De små el-SUVene tusenvis av nordmenn venter på
Forbrukerverktøy
Black&Decker BDCJS18N: Dette er den billigste, enkleste og tregeste sagen av alle. Den mangler en del funksjoner, men har et godt grep og kan være et bra valg om man har små behov og andre verktøy som går på samme batteri.
Saga vibrerer en del når den belastes, så styr unna om du skal sage i konstruksjonsvirke. Dette er derimot den eneste saga som har trinnløs variabel hastighet i bryteren. Det gir et plusspoeng.
Bosch grønn PST 18 LI: Den grønne Boschen har vært på markedet noen år, og det merkes. Den er litt raskere, litt lettere og litt dyrere enn saga fra Black&Decker. I tillegg vibrerer den litt mindre.
Vi skulle ønske oss trinnløs hastighetsregulering, men her er det fullt turtall hele tiden. Grepet er godt og gummiert, og den har både arbeidslys og sponblåsing.
Bosch har også utvidet batteritilbudet i den grønne serien helt opp til 6Ah. Den vinner lett over den oransje konkurrenten i superlavprisklassen.
Ryobi R18JS7-0: Denne er helt ny, og har det smekreste grepet av alle. Ryobi er markedsført som et forbrukermerke, men den er over dobbelt så dyr som de to andre. Hvorfor var lett å merke. Denne børsteløse saga imponerte voldsomt etter å ha testet de to første. Den formelig fløy gjennom trevirket og var raskere enn to av proffsagene, selv saga fra DeWalt som også er børsteløs. Den kraftige motoren presterte et høyt slagtall, og vibrerte merkbart mindre.
Sagas sidevinkel justeres med spak. Hastigheten justeres med tommelen på et trinnløst hjul. Den har LED-lys og kommer med adapter til avsug.
Ryobi har fordelen av at de har flest forbrukerverktøy på samme batteriserie fra 1,5 til 9 Ah. De har passert 100 ulike verktøy, noe som gjør det veldig attraktivt å standardisere på merket. Mye for pengene.
-
Apple Watch Series 4 GPS: Større skjerm og bedre overvåkning av helsa
Proffverktøy
Makita DJV181Z: Etter å ha latt oss imponere av Ryobi-saga ble vi enda mer imponert over den nye børsteløse saga til Makita. Den dro gjennom på utrolige 57 sekunder nesten uten vibrasjon.
Prisen vi fant på nettet var overraskende lav, men det er en kampanjepris, og rundt 700 kroner billigere enn vanlig.
Makita-saga har autostart, som vi liker svært godt. På hver side av huset har den en selvaktiverende låseknapp og en startknapp.
Men vi skulle gjerne sett en spak og ikke en skrue for a vinkle foten, og at det fulgte med avsug når den ikke har sponblåser. Med en grepsdiameter på 22 cm er ikke saga for de med små hender. Mest for pengene.
Bosch blå GST 18V-Li S: Den blå Bosch-saga hadde vi forventinger til, men den er tydelig preget av det er mange år siden den kom på markedet.
Dette er den eneste av proffmodellene med børstemotor, og også den langt tregeste. Kanskje ikke så rart, da den har kortere slaglengde og lavest slagtall. Den vibrerer litt.
På den positive siden er den lettere og har mindre grepdiameter, så den er lettere å håndtere enn de kraftigere. Og prisen er den laveste blant proffverktøyene.
DeWalt DCS335N-XJ 18v XR: DeWalt stiller også med en ny sag. Den kan huke av for alle funksjonene vi ønsker med et par unntak.
Vi liker at den kommer med avsug og at den har spak til å vinkeljustere foten.
Som de andre av de raskeste modellene vibrerer denne saga lite på tross av belastningen.
Saga er børsteløs, men det hjelper ikke. Den ligger betydelig etter de to raskeste. Til og med bak forbrukermodellen fra Ryobi.
Milwaukee M18 FBJS-0X: Dette er den mest avanserte og raskeste, men også den dyreste stikksaga. Som Makita har den autostartfunksjon, og en elektronisk styrt bryter på hver side av huset som gjør den brukbar for både høyre- og venstrehendte. Bryterne starter maskinen når man trykker den inn rundt et sekund for å beskytte mot at den starter selv. Et nytt trykk stopper den med en gang.
Den kommer med adapter til avsug, men kan også blåse bort spon med en egen bryter. For å justere fotvinkelen må du derimot frem med unbrakonøkkel.
Milwaukee har som Bosch oppgradert batteriene sine helt til 12 Ah, men 5 Ah passer mye bedre til denne. Best i test.
- Test av måleverktøy: Så mye feil gjør lasermålere, tommestokker og målebånd
Forbrukermodellene |
|||
Merke Modell |
Black&Decker BDCJS18N |
Bosch grønn PST 18 LI |
Ryobi R18JS7-0 |
Grep/grepdiameter | Bøyle/13 cm | Bøyle/13 cm | Bøyle/11,5 cm |
Børsteløs | Nei | Nei | Ja |
Slagtall ubelastet | 0 - 2800 | 2400 | 800 - 3500 |
Slaglengde i mm | 19 | 22 | 25 |
Støvblåser | Nei | Ja | Nei |
Avsugadapter | Nei | Nei | Ja |
LED-lys | Nei | Ja | Ja |
Målt vekt uten batteri | 1,85 kilo | 1,63 kilo | 1,82 kilo |
Støynivå (målt) | 76 dB | 74 dB | 78 dB |
Tid på å sage 2000 x 48 mm | 3 min. 16 sek. | 3 min. 10 sek. | 1 min 23 sek. |
Pris uten batteri | 748 kroner | 799 kroner | 1700 kroner |
Proff-modellene |
||||
Merke Modell |
Makita DJV181Z |
Bosch blå GST 18V-Li S |
DeWalt DCS335N-XJ |
Milwaukee M18 FBJS-0X |
Grep/grepdiameter | Sylinder/22 cm | Sylinder/18,5 cm | Sylinder/20 cm | Sylinder/20 cm |
Børsteløs | Ja | Nei | Ja | Ja |
Slagtall ubelastet | 800 - 3500 | 550 - 2700 | 1000 - 3200 | 800 - 3500 |
Slaglengde i mm | 26 | 23 | 26 | 25 |
Støvblåser | Nei | Nei | Ja | Ja, egen bryter |
Avsugadapter | Ja | Nei | Ja | Ja |
LED-lys | Ja | Ja | Ja | Ja |
Målt vekt uten batteri | 1,92 kilo | 1,80 kilo | 2,08 kilo | 2,10 kilo |
Støynivå (målt) | 78 dB | 75 dB | 76 dB | 78 dB |
Tid (2000 x 48 mm) | 57 sek. | 2 min. 31 sek. | 1 min. 31 sek. | 56 sek. |
Pris uten batteri | 2031 kroner (tilbud) | 1913 kroner | 2790 kroner | 3224 kroner |
Autostartfunksjon | Autostartfunksjon |