DEBATT

Batteristøtte vil være lønnsomt for storsamfunnet

I en fremtid med mer solenergi, trenger vi batterier. De vil spare samfunnet for store kostnader ved å redusere behovet for nettinvesteringer, men trenger bedre støtteordninger for å bli tatt i bruk.

Anne Nysæther i Elvia er ikke fornøyd med batteristøtten.
Anne Nysæther i Elvia er ikke fornøyd med batteristøtten. Foto: Knut Bjørheim (arkiv)
Anne Nysæther (administrerende direktør i Elvia)
3. juli 2023 - 13:00

Høye strømpriser har gjort nordmenn bevisste på strømforbruket – og nå vil flere ha bedre kontroll. Derfor installerer stadig flere solceller. Det siste halvannet året har veksten i installert effekt fra solkraft i Elvias område vært på 130 prosent. Vi forventer at veksten vil fortsette og at Norge vil vi få en storstilt utbygging av solenergianlegg.

Norske politikere er i ferd med å endre reguleringer og gjøre det enklere for folk å installere solceller. De setter også ambisiøse mål for utbygging av solenergi. I tillegg kan vi bli omfattet av EUs påbud om solceller på nye næringsbygg og på nye private boliger fram mot 2030.

Vi må unngå at strømnettet blir en bremsekloss

I en tid der vi nærmer oss kraftunderskudd, er lokal strømproduksjon et viktig bidrag. Solceller på tak er et skånsomt og raskt tiltak for å øke kraftproduksjonen, men kommer med noen utfordringer for strømnettet.

Nettet er bygget for transport av strøm fra A til Å, og ikke fra Å til A. Når stadig flere produserer egen solenergi og selger den til markedet, må vi oppgradere nettet. Den største mengden solenergi vil produseres på sommerdager når vi trenger den minst, og derfor er det mange som vil sende strømmen sin samtidig tilbake på strømnettet.

For å unngå at strømnettet blir en barriere for veksten av lokal solproduksjon, trenger vi å øke bruken av energilagring, som smarte varmtvannsberedere og batterier i kombinasjon med solceller. Batterier som lanseres nå, muliggjør strømlagring når sola skinner, til bruk på kvelden og natta. Løsningen vil gjøre at strømnettet kan håndtere mer lokalprodusert strøm, uten at vi må øke nettleien fordi vi investerer stort i nettet. På samme måte fungerer smarte varmtvannsberedere, disse styres av både strømprisen og av forhold i det lokale strømnettet.

Prisene på solceller har stupt, mye på grunn av kinesisk produksjon. Det gjør at sol installeres i høy takt verden over. I 2023 sto sol for 75 prosent av den nye fornybare kraften i verden. Her fra en av verdens største solparker, Bhadla Solar Park i India.
Les også

DNV-forsker: – Den grønne energiomstillingen nyter veldig godt av billig solteknologi

Enovastøtte sparer kostnader på sikt

Nå når norske politikere satser på oppskalering av lokal energiproduksjon, er det viktig at dette gjøres på en så kostnadseffektiv måte som mulig. Det vil være kostnadseffektivt for samfunnet å bygge ut solenergi i kombinasjon med teknologi som reduserer behovet for nettinvesteringer.

Vi ser at husholdninger og næringsliv er motivert for å bidra til det grønne skiftet. Mange bruker mindre strøm enn før og tilpasser forbruket etter strømprisen og den nye nettleiemodellen. I tillegg til å installere solceller på taket, har mange investert i løsninger for strømstyring og gjennomført Enøk-tiltak.

Solceller på tak er en kostbar investering for de fleste. En ytterligere investering i batterier og smarte varmtvannsberedere, vil for mange være langt utenfor det lommeboka tillater. På sikt vil kostnader av batterier og smarte varmtvannsberedere sannsynligvis reduseres. Mens vi venter er det behov for støtteordninger som øker bruken.

Det vil være kostnadseffektivt å innføre Enova-støtte til både batteriinstallasjon i kombinasjon med solcelleanlegg og til varmtvannsberedere som kan styres ut fra lokale begrensninger i nettet. Løsningene vil spare oss for nettinvesteringer, som betyr lavere nettleie. Enovastøtten vil innebære lavere kostnader for samfunnet, sammenlignet med kostnadene for nettinvesteringene som vil måtte følge den forventede veksten av lokal solproduksjon.

Edgeir Aksnes i Tibber forteller at den nye tjenesten gradvis rulles ut til selskapets kunder.
Les også

Tibber: Vil at elbil-lading skal bli gratis

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.