Manges øyne er rettet mot CO2-utslipp fra kjøretøyer og energiforbruket i bygningsmassen. Der tar det tid å få ned utslippene, og det er vanskelig.
Kan vi konsentrere innsatsen om store punktutslipp er mange ting lettere. Det jobber stipendiat Vanja Buvik med. Hun arbeider ved NTNUs institutt for kjemisk prosessteknologi, i forskningsgruppen miljø- og reaktorteknologi.
Buvik forsker på oksidativ degradering og biodegradering i aminsolventer for CO2-fangst. På tross av mange finurlige teknologier som er foreslått for å hente ut CO2 fra industrielle utslipp, er det aminprosesser som dominerer. På Sleipner og på Snøhvit bruker i allerede teknologien til å hente ut 1,7 millioner tonn CO2 som vi pumper tilbake i reservoaret. Det er også teknologien vi skal bruke for å hente ut klimagassen fra sementindustrien i Brevik og etter hvert fra andre store punktutslipp.
I det minste til potensielt bedre teknologi, som membraner, kommer på markedet. I mellomtiden handler det om å optimalisere aminmolekylene og å utnytte restvarmen i prosessene.
Denne podkasten er en del av en serie podkaster om energi, som vi har spilt inn på NTNU.
Teknisk Sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.
Elbil – Teknisk sett
TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.
Her finner du Elbil – Teknisk sett: