Metoden som er brukt er basert på å utnytte de mulighetene som ligger i strømningsanalyse, eller Computational Fluid Dynamics, CFD. Det brukes en tredimensjonal digital modell av bygget eller området som skal utsettes for brann.
Deretter bestemmes hva slags mulige brennkilder som skal inngå i simuleringen, og hvor det skal lekke og hvilke antenningskilder som er aktuelle.
Beregner brannen
CFD-programmet beregner brannen ut fra brannegenskapene både på brannkilde og i området hvor brannen oppstår samt mengden/volumet til brannkilden. Systemet beregner retningen til brannen, brannforløp og temperaturer som vil oppstå.
– Ved å bruke dette verktøyet er det mulig å finne de beste metodene for å få til god passiv brannbeskyttelse. Hele beregningsmodellen er basert på en risikovurdering om hva som er mulighetene for antenning og brann i de områdene vi studerer, forteller Huser.
Kan tilpasses
Det nye verktøyet kan tilpasses mange forskjellige bruksområder. For bruk i anlegg med hydrokarboner er det velegnet for å gjøre brannanalyser og analysere fakling. Hvor stor temperaturpåvirkningen blir fra en fakkel ved forskjellige vindretninger er aktuelle problemstillinger systemet kan løse.
Også for vanlige skip og bygninger kan de være aktuelt å bruke systemet for brannsimuleringer.
– Noe av det mest sentrale vi kan gjøre med systemet er å finne optimal brannbeskyttelse, slik at de rette stedene beskyttes. I dag legges det store mengder passiv brannbeskyttelse i områder hvor det kanskje ikke er behov. Det kan være mye å hente ved å vurdere hvor det er mest behov for denne brannbeskyttelsen, mener Huser.