Det er ledet av molekylærbiolog Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet i Oslo.
Resultatet er blitt en ny generasjon metoder for å påvise og beregne mengden av GMO. Og dette er i ferd med å bli standarden i EU, opplyser Gennytt.
De nye metodene kan påvise overgangen mellom en plantes naturlige DNA og det fremmede DNA.
Innsettingsstedet for det fremmede DNA i plantens DNA er nesten helt tilfeldig. Men det er stabilt og unikt for hver enkelt GMO. Dette ble blant annet påvist på den insektsresistente maisen Bt11.
I tillegg til å finne ut hvilken type GMO produktet inneholder, er det mulig å beregne mengden GMO. Både i Norges og EUs regelverk kreves det å skille mellom godkjente og ikke godkjente GMOer - og kvantifisere innholdet. Den nye analysetypen er den første som gjør begge delene.
For enkelte produkter er det bare mulig å si om det inneholder GMO eller ikke. Det gjelder eksempelvis sjokolade og raffinerte oljer. Grunnen er at det ikke går å trekke ut tilstrekkelig DNA til å beregne nøyaktig innhold av GMO.