KLIMA

Bedre rensing hjelper ikke ved rørlekkasje

Jannicke Nilsen
18. okt. 2007 - 11:00

Vannledningsnettet fører drikkevannet fra Oset vannrenseanlegg ut til Oslos befolkning.

Vannledninger og kloakkledninger ligger ofte i samme grøft, omtrent side ved side. Dersom kloakkledningen og vannledningen får brudd på samme sted, kan kloakk i gitte tilfeller komme over i vannledningen.

Ikke oversikt

- Dette har skjedd før. Men det er helt vanlig å legge kloakkrør og vannrør i samme grøft. Man kunne tenke seg at det kunne vært gjort annerledes, og noen land velger å ikke gjøre det slik. Men denne måten å legge rørene på er brukt over hele Norge, sier Nils Arne Saltveit, leder for vannmiljøavdelingen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Saltveit har ikke oversikt over antall tilfeller hvor kloakk har kommet over i drikkevannet i Oslo.

Han tror heller ikke det er stor sannsynlighet for at det er dette som har skjedd i Storo-området, hvor parasittene Gardia og cryptosporidium er funnet.

Høy lekkasjeprosent

- Vannledningene har stort sett overtrykk, og da kommer ikke vannet inn. Av og til er det lavtrykk i vannledningene, og da kan kloakken renne inn, men dette er svært sjelden. Vi har heller ikke registrert tilfeller av lavtrykk i det aktuelle området den siste tiden, noe vi vanligvis får rask beskjed om av beboerne i området, da mister de jo trykket i springen, sier Saltveit.

Stiftelsen Rent Norsk Vann er imidlertid bekymret, og viser til den høye lekkasjeprosenten på det gamle vann- og kloakkledningsnettet.

- Stor fare

Vannrør som er fra før 1970 er så dårlige at forurenset vann flere steder lekker inn i drikkevannet.

- På vei til forbrukeren forurenses drikkevannet av hyppige støtvise innslipp av kloakk, skitt og møkk. Vårt opp imot 150 år gamle og lekkasjeutsatte ledningsnett utgjør en stor og uforutsigbar fare, sier stiftelsens pressetalsmann Per Henriksen.

Nytt renseanlegg hjelper ikke

Dersom Giardia-smitten i Oslos drikkevann skyldes brudd på vannledning og kloakkledning, hjelper det ikke at Nye Oset vannrenseanlegg neste år står klart med UV-stråling som middel til å ta knekken på Giardia-parasitten - og andre uønskede parasitter dagens renseanlegg ikke klarer å stanse.

- Nei, da vil ikke nytt og bedre vannrenseanlegg hjelpe, det er riktig, sier Saltveit.

Også Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet, har tidligere vært opptatt av kvaliteten på vannrørene i hovedstaden, melder Aftenposten.

Anleggsarbeider

Det har også vært spekulasjoner om anleggsarbeider i Storo-området kan ha forårsaket brudd på ledningsnettet og forårsaket lekkasje. Dette avviser Saltveit.

- Det har vært en del utbygging i området, men det har ikke skjedd noe på ledningsnettet vårt i forbindelse med det, sier Saltveit.

Nivået på prøvene som er tatt viser at mengden parasitter i vannet ikke er i nærheten av det nivået som var i Bergen, da mange tusen bergensere ble smittet av Gardia.

Mistenker smitte

Oslo legevakt har nå mistanke om at to menn, en fra Storo-området og en fra nærområdet Grünerløkka i Oslo er smittet av Giardia, melder VG nett.

I forrige uke ble giardia-parasitten funnet hos tre medlemmer av samme familie fra Oslo, melder Aftenposten.

– Veldig uvanlig, fastslår smittevernlege Dag Berild ved Aker Universitetssykehus overfor Aften.

Vann- og avløpsetaten håper i dag å få svar på noen av vannprøvene de tok fra 22 punkter i Oslo i går. Andre prøver vil det ta lengre tid å få svar på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.