Triksing med tall er ikke alltid så negativt.
– Det ble oppdaget uendelig mange nye triks. Det er helt fantastisk, forteller stipendiat i matematikk ved Universitetet i Oslo, Magnus Dehli Vigeland. Han har sjonglert siden ungdomsskolen og er opptatt av de matematiske aspektene ved denne kunsten.
Frister realister
Opp gjennom tidene har sjongleringskunsten alltid fascinert mange realister. Det merker Dehli Vigeland på sjongleringsfestivaler:
– Her treffer jeg alltid mange IT-folk, matematikere og andre realister. Det er en gruppe. Den andre gruppen er hippigjengen. Veldig mange hobbysjonglører befinner seg i disse to yttergruppene.
Internett skapte et nytt behov
Det var først på 80-tallet at den store oppdagelsen skjedde. Da tok ivrige IT-folk med mange baller i lufta for første gang internett i bruk.
– Internett gjorde det mye enklere for sjonglører å snakke sammen: Det dukket opp et sterkt behov for å kunne beskrive sjongleringstriks på en god måte. På tre steder i verden, helt uavhengig av hverandre og til omtrent samme tid, ble det utviklet nesten den samme metoden, sier Dehli Vigeland.
Uendelig mange nye triks
Den nye metoden fikk navnet siteswap-notasjonen.
– Siteswap går ut på å la hvert kast i et sjongleringstriks få sitt eget tall. Tallet sier hvor mange slag – tiden mellom to kast – det går før den samme ballen blir kastet igjen. På denne måten kan man oversette mange triks til rekker med tall.
Man kan gå den andre veien også. Ved å leke med ulike tallrekker kan man finne opp nye triks.
Billig triks
Det har blitt oppdaget uendelig mange nye triks og de kom gratis.
Et eksempel er 3-kaskaden, som er den enkleste sjongleringen med tre baller:
– Når en ball blir kastet, tar det tre slag før den blir kastet igjen. Første – annen- tredje – første. Det gjelder alle kastene. Ved å kutte rekka der den begynner å repeterer seg selv, har man siteswapen til trikset. Siteswapen til 3-kaskaden blir dermed 3.
Avansert matematikk
På samme måte kan vanlig sjonglering med fire baller beskrives med sitewap 4, og sjonglering med fem baller med sitewap 5. Forskjellige tall kan kombineres og det skaper nye interessante kombinasjoner.
Trikset 441 er ett av de første triksene som ble oppdaget ved hjelp av denne metoden. Gjennomsnittet av tallene i siteswapen er lik antallet baller.
– Vi kan bruke ganske avansert matematikk på sjonglering, samtidig som sjonglering elegant kan bevise matematiske formler. Det er morsomt, sier Dehli Vigeland, og henter frem Möbus inversjon for å bevise antall triks med B baller når lengden på trikset er P, som er et primtall.
– Det blir: (b,p) = 0,5 ((b+1) p – b p-1)