I et boligprosjekt i Lier er lufteventilene flyttet fra øvre vinduskarm og ned mot gulvet, bak radiatoren.
Varmen kommer fra en luft-til-vann-varmepumpe som bruker avtrekksluft som eneste varmekilde.
Sikrer undertrykk
I motsetning til tradisjonelle systemer er det knapt kanaler.
Både porteføljedirektør Sverre Molvik hos Selvaag og Christian Othman Arnesen fra leverandøren ABK mener undertrykk i bygget gir god sikkerhet mot fuktskader.
– Det er undertrykk også i et bygg med tradisjonell balansert ventilasjon?
– Ja, men erfaring viser at filtre etter hvert går tette, og da kan det bli overtrykk. Avtrekksvarmepumpen vil alltid gi undertrykk, sier Arnesen.
Han mener deres system er langt enklere å drifte. Frisk, kald luft kommer inn nede ved gulvet, bak radiatorer som varmer luften.
Avtrekksluften trekkes inn i varmepumpen og blåses ut over taket. Systemet har høy kapasitet, med en 6 kW kompressor, og kan trekke avtrekksluften ned til minus 15 grader.
Les også: Denne varmepumpa er best i test
Vanlig i Sverige
Arnesen forteller at det skal være bygget 200 000 boliger i Sverige med avtrekksvarmepumper og at 70–80 prosent av nye svenske eneboliger blir utstyrt med denne typen varme-ventilasjonssystem.
I Sverige har dette systemet vært det klart mest vanlige systemet siden 1980-tallet.
Verken Arnesen eller Molvik kjenner til at denne løsningen er benyttet i passivhus i Norge tidligere. De tror mye av årsaken er utregningsmetodikken i forhold til definisjonene i TEK10 og passivhusstandarden NS3700.
– Det forutsetter at man skal ha en roterende varmeveksler, dessuten er vi jo litt skeptiske i Norge til det som er uprøvd, sier Molvik.
Les også: Slik blir din gamle vedovn renere
Enovastøtte
Han har fått med seg Enova. De gir noe støtte til prosjektet i Lier.
For Selvaag er det også et prisaspekt bak valget, og de mener passivhus kan bygges rimeligere med denne typen avtrekksvarmepumpe.
Rekkehuset i Lier, med ni leiligheter, er bygget av prefabrikkerte moduler i Estland.
– Vårt mål er å bygge industrielt og få til repetisjon. Da skal vi klare å bygge passivhusstandard for 30 000 kr/m2. I tillegg tror vi dette systemet, med frisk luft direkte inn i hvert rom, kan bidra til å lette det dårlige ryktet passivhus har fått hos noen, sier Molvik.
Les også: