Det har ikke skortet på vekst i selskapet så langt heller. Antall ansatte økte i fjor med 50 prosent. Inneværende år er mer preget av konsolidering. – Men vi vil fortsatt være et vekstselskap med mobil Linux som en drivende faktor. Vi er stadig på jakt etter nye forretningsmuligheter, sier Eirik Chambe-Eng.
På lag med Motorola
Trolltech har satset mye på mobiltelefoner de seneste årene, med Motorola som den gjeveste referansen. Selv om de fleste av dagens mobiltelefoner baserer seg på andre programvareplattformer, som Symbian og Windows CE eller proprietære løsninger, har Trolltech konsentrert seg om Linux.
– Vi skulle selvsagt gjerne hatt kontrakter med selskaper som Nokia, Sony-Ericsson og Apple. Vi har valgt å satse på mobil Linux, som er et meget godt egnet operativsystem for smarttelefoner. Vi har et meget godt samarbeid med Motorola, og vi regner med at også de andre nevnte mobilprodusentene vil komme med Linux-mobiltelefoner, sier Chambe-Eng.
Bratt vekstkurve
Han legger ikke skjul på at selskapet venter en bratt stigning i omsetningen som følge av mobil Linux.
– Når det store utslaget kommer, er vanskelig å spå. Motorola har kommet med sin første Linux-baserte mobiltelefon som de selger globalt. Hittil har disse telefonene vært begrenset til det asiatiske markedet, faktisk stor sett i Kina. Bare dette vil føre til en pen økning. Når det gjelder de andre, tar det typisk 12 måneder fra start til de er ute på markedet. Så det ligger noe frem i tid. Det er dessuten slik at vi først får inntektene når mobiltelefonene er solgt til den enkelte mobilbruker. Vi får betalt pr. telefon, sier Chambe-Eng.
Skal tjene penger
Trolltech, som er notert på Oslo Børs, la nylig frem tall for tredje kvartal. Tallene viser fortsatt stor vekst. I årets ni første måneder var omsetningen vel 160 millioner kroner mot ca. 121 millioner året før. De tre siste årene har selskapet hatt en økning i omsetningen på over 40 prosent årlig.
Men Trolltech tjener ikke penger, selv om underskuddet blir mindre for hvert år.
– Dette er helt ifølge vår forretningsplan. Vi har til nå prioritert vekst framfor å tjene penger. I fjor økte vi antall ansatte med 50 prosent. Dette er en ganske ekstrem vekst og koster penger. Men også i år vil antall ansatte øke med rundt 10 prosent, og vi skal fortsatt være et vekstselskap. Men vi har nå kommet til et punkt hvor det er på tide å tjene penger, sier Chambe-Eng.
Veksten har så langt fordelt seg nokså jevnt på de ulike stedene Trolltech er representert. Hvor veksten vil komme framover, vil avhenge av hvilke markedsmuligheter som dukker opp.
Utvikling i Australia
Hovedsetet for utvikling ligger i Norge, men de har også en utviklingsavdeling i Brisbane i Australia på rundt 50 ansatte.
– Det henger sammen med at vi kom i kontakt med en utvikler fra Australia på et tidlig tidspunkt. Han fant vårt utviklingsprogram på nettet. Etter hvert fikk vi fristet ham til Norge. Han og samboeren tålte vårt noe ugjestmilde klima i to år. Men han var for god til å miste. Dermed ble det Brisbane-avdeling, sier Chambe-Eng.
To produkter
Trolltechs produkter består av de to utviklingsverktøyene Qt og Qtopia. Dette har vært selskapets grunnlag siden etableringen for 12 år siden. All Qt-utvikling foregår i Oslo, mens Brisbane-avdelingen tar seg av Qtopia.
Chambe-Eng sier at disse produktene også vil være basis for selskapet i tiden som kommer, selv om han innrømmer at de alltid har øynene åpne for nye muligheter i samme gate.
– Men i første rekke satser vi på å utvide tilbudet direkte knyttet til Qt og Qtopia. Eksempelvis har vi nylig kommet med en Qt for Java. Tidligere var den bare tilgjengelig for C++ programmerere. Vi komme med en versjon for Windows CE som ny plattform. Trolltechs forretningsidé er nettopp å levere verktøy som fungerer likt på tvers av programplattformer, både Mac, alle versjoner av Linux, alle versjoner av Windows, og nå altså også CE, sier Chambe-Eng.
Unntaket er Symbian, som er mye brukt i mobiltelefoner. Men her tror altså Trolltech mer på Linux for framtiden.
(Egen sak)
Exit Greephone
Qtopia Greenphone var verdens første mobiltelefon basert på helt åpen og gratis medfølgende programvare.
– Det vil si vi solgte vårt utviklerverktøy Qtopia, og med i pakken fulgte Greephone med for å teste ut programvaren kundene utviklet. Nå er det kommet en telefon fra et taiwansk selskap som er like åpen. Dermed har vi nå solgt vår siste Greephone, sier Chambe-Eng.