Bellona har opprettet en skyggegruppe som kan følge Frederic Hauges arbeid med CO 2-håndtering i EU.
Her deltar mange av Norges viktigste selskaper, organisasjoner og forskningsinstitusjoner. Det er også flere departementer på listen.
– Alle som er interessert i CO 2-håndtering kan melde seg på og komme med innspill. Vi har også arrangert møter med gruppen. Et av målene med skyggelisten er at det skal være en åpen og transparent prosess. Vi har 180 på skyggelisten. Mange av dem er store aktører fra næringslivet, forteller Beate Kristiansen i Bellona.
Ros fra Norsk Industri
Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, er imponert over miljøvernorganisasjonen.
– Bellona har gjennom sin 20 års eksistens utviklet en enestående kompetanse og har en betydelig gjennomslagskraft. Det gjelder både Frederic Hauge som person og hele organisasjonen. De er tunge i EU, og har kontorer både i Russland og USA. På mange måter har de oppnådd en skjellsettende posisjon i EU. Det er imponerende at Frederic Hauge nå sitter med hånden på rattet i den europeiske miljøpolitikken.
– Lar seg ikke kjøpe
Lier-Hansen mener Bellona har vist at strukturert arbeid gir innflytelse.
– I dag er det ingen som overser dem. Det betyr derimot ikke at vi alltid er enige med dem. Selv om Bellona tar i mot penger fra hvem som helst, lar de seg ikke kjøpe, sier han.
Også miljøvernminister Helen Bjørnøy roser Bellona:
– Bellonas posisjon i EU er et uttrykk for at de har jobbet systematisk, er faglig sterke og har evnen til å fokusere, mener Bjørnøy.
– Har Bellonas posisjon i EU bidratt til et sterkere samarbeid med regjeringen?
– Nei, jeg vil ikke si det. Bellona har alltid vært en viktig samarbeidspartner for Miljøverndepartementet og har vært og er en viktig aktør.
Nytt marked
Lier-Hansen forstår godt hvorfor medlemsbedriftene kjemper om å komme i dialog med Bellona.
– Norsk Industri og våre medlemmer er opptatt å være med i nyttige nettverk. Denne kontakten gir våre medlemsbedrifter nye perspektiver. På samme måte som sikkert Bellona kan lære av norsk industri.
Lier-Hansen er spent på EUs prøveprosjekter for CO 2-håndtering.
– Når EU vil bruke milliarder på prøveprosjekter, er det selvsagt interessant. Det er viktig å få norske aktører inn på rensearenaen. Her åpner det seg et nytt marked. Det er veldig spennende, sier Lier Hansen.